Trump se v dopise omluvil za odložení našeho setkání, uvedl Zeman

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že dostal od amerického prezidenta Donalda Trumpa dopis, ve kterém se mu omlouvá za posunutí slíbeného setkání v Bílém domě. Mezi termíny, kdy by se mohla schůzka uskutečnit, jmenoval září, kdy se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.

Pražský hrad oznámil pozvání od Trumpa k návštěvě Bílého domu loni počátkem prosince. Trump tehdy podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pozval Zemana v telefonickém rozhovoru. Podle některých diplomatů ale nemuselo jít o oficiální pozvání k návštěvě Bílého domu, ale jen o neformální frázi v rozhovoru. Nový velvyslanec v USA Hynek Kmoníček později řekl, že se schůzka odloží a že jedná o vhodném termínu.

„Donald Trump mi poslal dopis, kde se omlouvá za posunutí termínu naší schůzky, já jsem vzal tento dopis na vědomí. Nyní je na schopnostech Hynka Kmoníčka jako našeho velvyslance, kdy se schůzka uskuteční,“ řekl Zeman na otázku, jak vnímá, že se jako první z prezidentů zemí střední a východní Evropy setká s Trumpem rumunský prezident Klaus Iohannis.

Na doplňující otázku, zda by nový termín mohl být v září, Zeman řekl, že v té době bude na půdě OSN v New Yorku, takže to bude jedna z možností.

Zeman: Můj zdravotní stav je s výkyvy stále totožný

Prezident se na závěr návštěvy Vietnamu zmínil také o spekulacích o svém zdravotních stavu. Ten je podle něj s malými výkyvy totožný po celou dobu jeho působení na Pražském hradě. „Jediný rozdíl spočívá v tom, že když se blíží prezidentská volba, tak se hledají nějaké důvody pro a proti některým kandidátům,“ řekl Zeman. „V mém případě je jediný důvod to, že špatně chodím, což je sice nemilé, ale už jsem jednou říkal, že politika se nedělá nohama, ale mozkem,“ dodal.

Zdraví prezidenta je nyní pod drobnohledem kvůli tomu, že v poslední době působil unaveně. To je viditelné například na záběrech z nedávné návštěvy Číny. Při návštěvě Vietnamu už měl prezident upravený program, nejel s podnikatelskou delegací na jih země do Ho Či Minova Města, kde panují náročné klimatické podmínky.

Jednání s Nazarbajevem o dluhu

V průběhu čtvrtečního dne odletěl Zeman z Vietnamu do Kazachstánu, kde se zúčastní otevření mezinárodní výstavy Expo 2017.

Český prezident se přesunul z Vietnamu do Kazachstánu (zdroj: ČT24)

V plánu má také setkání s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem, s nímž chce jednat o dluhu ve výši 150 milionů dolarů, který Kazachstán částečně převzal od zaniklého Sovětského svazu. Zeman poznamenal, že o jeho splacení neúspěšně jednal již jako premiér, neuspěli ani jeho nástupci. 

„Ta věc je poněkud zamrzlá, já se ji pokusím rozmrazit,“ zdůraznil Zeman. Schůzka se uskuteční v sobotu. Ve stejný den se potká i s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem.

V roce rozpadu SSSR byl šéfem kazašských komunistů. Politik, který měl v roce 1991 pověst demokrata a reformátora, postupně v zemi vybudoval přísně centralizovaný režim založený na masivních příjmech z prodeje energetických surovin. Původní ústřední výbor kazašské komunistické strany v 90. letech fakticky jako jeden muž přestoupil do strany Světlo vlasti (Nur Otan), která dodnes pod Nazarbajevovým vedením v zemi vládne bez jakékoli parlamentní opozice. Režim má pevně v rukou média i soudy, opozice se uchýlila do exilu či do podzemí.

Nursultan Nazarbajev
Zdroj: isifa Production/ISIFA