Trump telefonoval se Zemanem a pozval jej do Bílého domu

Řezníček: Pilířem vzájemných vztahů by mohl být boj s terorismem (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman telefonicky hovořil s nově zvoleným prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem. Ten ocenil, že jej Zeman před volbami podpořil, a pozval jej na návštěvu Bílého domu. Zeman Trumpa taktéž pozval na návštěvu České republiky a budoucí hlava USA pozvání přijala. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček v tiskové zprávě.

Nastupující prezident Spojených států Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že Zeman „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA, a českou hlavu státu pozval na návštěvu Bílého domu.

„Oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa,“ stojí v hradní tiskové zprávě.

Nový americký prezident ve svém prvním děkovném projevu
Zdroj: Mike Segar/Reuters
Jsem rád, že byl český prezident pozván do Bílého domu. Pro Českou republiku je to dobrá zpráva, protože Spojené státy jsou klíčový partner a spojenec. Nastoupí nová administrativa a samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom s ní měli podobně dobré vztahy jako s tou, která odchází.
Lubomír Zaorálek

Trump na Hrad

Zeman ještě před volbou nového amerického prezidenta, který do úřadu nastoupí v lednu, řekl, že pokud by byl americkým občanem, volil by Trumpa. Po jeho vítězství na speciální tiskové konferenci vyjádřil velkou radost a srdečně mu blahopřál. Trumpovi následně zaslal gratulační telegram, ve kterém ho pozval na návštěvu ČR.

Totéž učinil i během telefonického rozhovoru. Donald Trump pozvání na návštěvu České republiky přijal, oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Oba státníci spolu dále diskutovali o „společných stanoviscích v oblasti boje proti islámskému terorismu“. „Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které obě naše země spojují,“ píše se dále v tiskové zprávě.

Vzhledem k tomu, jak často Trump i Zeman mluví o boji s terorismem, je dost možné, že právě tohle bude jedno z velkých témat. Možná to bude daleko důležitější pilíř ve vzájemných vztazích než dosud - se všemi důsledky, které to pro Českou republiku potenciálně může mít.
Martin Řezníček

Politici také společně řešili obsazení velvyslaneckého postu v České republice. O ten projevila zájem Trumpova bývalá manželka Ivana, která pochází ze Zlína. Zeman s ní v listopadu telefonicky hovořil a poděkoval jí za odvahu. Lepší velvyslankyni podle něj USA do Prahy vyslat nemohou.

Zeman byl ve Spojených státech v prezidentské funkci třikrát, dvakrát navštívil Valné shromáždění OSN. V Bílém domě byl z českých prezidentů v rámci oficiální návštěvy přijat Václav Havel.

Vydáno pod