Kmoníček: Setkání Zemana s Trumpem odkládá severokorejská krize. Stihnout se má letos

Kmoníček: Zeman by se měl s Trumpem sejít ještě letos (zdroj: ČT24)

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě se zatím odsouvá kvůli řešení severokorejské krize, která je pro administrativu prezidenta Donalda Trumpa nejvyšší prioritou. Podle nového českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka se v tuto chvíli jedná o novém termínu v rámci letošního roku. Podle původních předpokladů se měl Zeman s Trumpem setkat koncem dubna.

„Severokorejská krize zcela dominuje při plánování programu prezidenta Trumpa,“ oznámil po předání svých pověřovacích listin do rukou amerického prezidenta Hynek Kmoníček.

Americký prezident podle něj nyní většinu svého času věnuje právě jednání o dalších krocích vůči KLDR. Trump například svolal všech sto senátorů. „Je to poměrně bezprecedentní akce, aby jich v jednom okamžiku přislo sto a bylo brífováno americkou politickou a vojenskou elitou o současném stavu konfliktu se Severní Koreou,“ podotkl Kmoníček.

O přibližném novém termínu Zemanovy návštěvy nechce Kmoníček spekulovat. „Rešíme návštěvu prezidenta České republiky v USA v tomto roce,“ poznamenal pouze. Příležitost pro setkání budou mít oba prezidenti i na květnovém summitu NATO v Bruselu, kam Trump míří. Zeman na něm povede českou delegaci.

Miloš Zeman byl jedním z mála evropských státníků, který kontroverzního republikánského kandidáta Donalda Trumpa podpořil v souboji o Bílý dům, a pozvání do Spojených států dostal krátce poté, co Američané Trumpa za prezidenta skutečně zvolili.

Američané Česku poděkovali za pomoc v Sýrii

Kmoníčkovo setkání s Trumpem bylo velice krátké, protože během hodiny americký prezident přijal 11 velvyslanců. Český diplomat proto dostal písemné vyjádření, které se týkalo témat, na která při schůzce neměli čas.

Podle Kmoníčka jsou v něm „velice hezká slova o České republice z pohledu USA“ a také minimálně jedno konkrétní poděkování za pomoc Česka Spojeným státům v Sýrii. Podrobnější být nechtěl. Poznamenal, že se jedná o informaci, kterou česká diplomacie nikdy nezveřejnila.

Souvisí s tím, že Česká republika v Sýrii zastupuje i konzulární záležitosti USA včetně „ochrany, případně záchrany amerických občanů“. „Šlo o poděkování za všechno, co jsme udělali ohledně jednoho amerického občana, který byl před nějakým časem propuštěn v Sýrii. Nebylo to ani v tomto roce,“ řekl.

Kmoníčka překvapil důraz Trumpova písemného vyjádření na roli ČR v Sýrii. Obsahuje také poděkování za české vojenské angažování v Afghánistánu a v Iráku a připomíná cestu české společnosti od totality k demokracii.