Zeman končí návštěvu Číny, tamní média si všímají jeho únavy

Události: Zeman končí návštěvu Číny (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman končí šestidenní návštěvu Číny. Závěr svého programu strávil v Šanghaji, kde se setkal s tamním primátorem. Absolvoval i seminář o cestovním ruchu a investicích, na kterém byli přítomní zástupci finanční a energetické firmy CEFC či letecké společnosti China Eastern. Ta při jednání projevila zájem o majetkový vstup do pražského letiště nebo do společnosti Travel Service.

Leckterý mladší politik by při takovém vytížení skončil hospitalizován.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta republiky

Česká i čínská média si všímají, že na prezidentu Zemanovi byla během návštěvy země znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při chůzi a při společné fotografii státníků na summitu k Hedvábné stezce na něj ostatní politici museli čekat přibližně dvě minuty, než ho na místo dopravil vozík.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je důvodem náročný program; na šestidenní cestu do Číny prezident odjel přímo z návštěvy Libereckého kraje. Mluvčí vyloučil, že by Zeman měl zdravotní problém. 

Později Ovčáček novinářům řekl, že Zeman má za sebou deset pracovních dnů „bez hodiny odpočinku kromě spánku“. „Program je náročný. Pan prezident ale takto ten program chtěl a také ho absolvoval celý, pro pana prezidenta je nesmírně důležité, aby byly absolvovány všechny body tohoto programu,“ dodal Ovčáček.

Miloš Zeman přichází na společné fotografování státníků po konferenci o nové Hedvábné stezce
Zdroj: ČTK/AP/Damir Sagolj

Únava byla na Zemanovi viditelná především první dny po příletu do Pekingu. Ke konci pracovního dne mu ochranka a spolupracovníci museli pomáhat při chůzi výrazněji než jindy. Únavu po letu ukázalo i video čínské televize CCTV, která Zemana zabírala při vystupování z letadla na pekingském letišti. Prezident při sestupování po schodech přistavených k letadlu zavrávoral a musel se přidržovat zábradlí. 

Zeman podle svých slov pracoval jako kůň

Prezident republiky svůj program při nedělním setkání s novináři komentoval s odkazem na slova někdejšího premiéra Petra Nečase. Ten vysoké odměny pro šéfku svého kabinetu a svou pozdější manželku Janu Nagyovou vysvětlil tím, že dřela jako kůň. 

„Já nejsem Jana Nagyová, ale včera (v sobotu) jsem také pracoval jako kůň,“ řekl Zeman, jenž trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Prezident má problémy s chůzí, na schodech mu musí výrazně pomáhat doprovod a na delší vzdálenosti často využívá golfový vozík.

Takový moment v Pekingu zaznamenala na videu čínská tisková agentura Nová Čína při společném fotografování státníků na konferenci o Hedvábné stezce. Téměř tři desítky politiků se k místu pořizování fotografie vydaly z jednací haly pěšky.

Pro českého prezidenta byla ale vzdálenost příliš velká a na místo ho proto dopravil vozík. Na záběrech je vidět, že ostatní politici, včetně čínského či ruského prezidenta, museli na Zemanův příjezd čekat.