China Eastern má zájem o majetkový vstup do pražského letiště

Čínská letecká společnost China Eastern má zájem o majetkový vstup do pražského letiště nebo do společnosti Travel Service. Z Prahy by ráda pro své klienty vybudovala dopravní uzel pro střední a východní Evropu.

Do Prahy bude provozovat novou linku ze Šanghaje s přestupem v čínském městě Si-an. Zvažuje také, že by na pražské letiště létala s nákladní dopravou. Po středečním jednání prezidenta Miloše Zemana a české delegace se zástupci China Eastern v Šanghaji to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Poznamenal, že zástupci China Eastern naznačili, že jejich firma má zájem, aby se Praha stala dopravním uzlem pro její cestující mířící nejen do Prahy, ale i do střední a východní Evropy, potažmo do celé Evropy.

„Říkali, že velmi zvažují a že by i rádi nějaký majetkový vstup do českých společností, jako třeba Travel Service,“ dodal Ťok. Během jednání také Číňané oznámili zájem o majetkový vstup do Letiště Václava Havla v Praze, které je majetkem státu. Ťok řekl, že si čeští zástupci nabídku vyslechli. „Je otázka, jestli to je v současné době i náš zájem,“ poznamenal.

Ťok zároveň potvrdil, že se China Eastern stane provozovatelem nové linky mezi Čínou a Českou republikou. „Termín se ještě neupřesnil,“ dodal. „Dokonce byla debata o možnosti využívat cargo, to znamená nákladní leteckou dopravu, že by v rámci pražského letiště vznikl nějaký hub (centrum) pro China Eastern a jejich nákladní leteckou dopravu,“ řekl Ťok.

Český ministr dopravy poznamenal, že nynější linka mezi Prahou a Šanghají se vyplácí a v současné době je na 14 dnů vyprodaná.

Z Číny do Česka v současné době létají tři pravidelné letecké spoje, a to z Pekingu, Šanghaje a z Čcheng-tu. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové se mluví i o spojení s Kchun-mingem. Konzultační smlouva počítá se zřízením této linky od příštího roku.

Vydáno pod