Zeman musí změnit životosprávu, má cukrovku

Praha - Prezident Miloš Zeman má lehčí formu cukrovky. Informoval o tom ministr zdravotnictví Martin Holcát, který stojí v čele dvanáctičlenného koncilia, jež o Zemana pečuje. Podrobnosti k prezidentovu stavu chtějí lékaři zveřejnit zítra. Podle informací ČTK byla prezidentovi naměřena hladina cukru v krvi 11, normální hodnoty jsou od 3,3 do 6,3. Jednorázové zvýšení podle lékařů nic neznamená, musí se potvrdit opakovaně.

Prvním úkolem týmu lékařských kapacit bude upravit prezidentův jídelníček a životosprávu. Miloš Zeman si vždy cenil klasickou českou kuchyni. Tučná a sladká jídla si ale bude muset odepřít, stejně jako alkohol. „Není to nikterak vážné, cukrovku má v této zemi milion lidí. Ovšem je třeba, aby pan prezident pozměnil jídelníček. Bude nutné omezit kouření, protože on je vášnivý kuřák, omezit alkohol a samozřejmě nejíst sladké věci a vybírat si.“ řekl ministr zdravotnictví Martin Holcát.

Podle lékařů prezidentovi prospěje i více pohybu. „K běhu pana prezidenta nutit nebudeme, ale pravidelný režim by mu prospěl,“ dodal ministr. V tom by mu naopak mohl bránit jiný neduh, který lékaři objevili a kterým vysvětlují jeho občasnou vrávoravou chůzi. „Jeho problém spočívá v tom, že má v oblasti nohou horší vedení nervů, což vzniká u určitého procenta lidí s cukrovkou,“ uvedl fyzioterapeut Pavel Kolář.

Podle nejnovějších doporučení nasazují diabetologové pacientům léky už při odhalení cukrovky spolu s dietou; prezidentovi tedy konzilium s velkou pravděpodobností doporučilo vedle úpravy jídelníčku a pohybu také denně jednu pilulku Metforminu.

V ČR se loni léčilo s diabetem přes 841 000 lidí. Bylo to téměř o 16 000 víc než o rok dřív. Podle odhadu trpí cukrovkou až milion Češek a Čechů, někteří o tom nevědí, a tedy se ani neléčí. Nemoc se u nich odhalí, až když se objeví závažné komplikace - nejčastěji to bývá postižení očí nebo ledvin. Až 95 procent pacientů má cukrovku druhého typu, jejíž rozvoj souvisí s nedostatkem pohybu, obezitou a špatnými dietními návyky.

Tým se bude scházet zřejmě jednou měsíčně

Lékařské odborníky kolem sebe měli i předchozí prezidenti, Zeman ale bude prvním, který bude pod pravidelným dohledem. „V akutních případech to bude samozřejmě častěji, zkrátka podle potřeby. Ale vzhledem k tomu, že jde o zdraví prezidenta, bylo by dobré, pokud bychom se alespoň jednou měsíčně sešli,“ míní současný ministr zdravotnictví Martin Holcát, který tým vede.

Vydáno pod