Zeman v Pekingu jednal s Putinem. Do Moskvy má zavítat v listopadu

Reportáž: Zeman s Putinem jednal o své návštěvě Moskvy (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Během hodinové schůzky se bavili především o ekonomických vazbách obou zemí (Putin poděkoval za úroveň bilaterálních vztahů) a předjednali Zemanovu návštěvu Moskvy. Ta by měla proběhnout v listopadu.

V ruské delegaci zasedal ministr zahraničí Sergej Lavrov, českého prezidenta na jednání doprovodili jeho kancléř Vratislav Mynář, hlavní šéfporadce Martin Nejedlý a ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Jednání se zúčastnil i ministr průmyslu Jiří Havlíček. Toho Zeman Putinovi s odkazem na nedávné ochlazení evropsko-ruských vztahů představil jako člověka, který „nenese vinu na tom, co se stalo v minulosti“. „Po dvouapůlleté přestávce se bude konat zasedání mezivládní komise a očekáváme, že poskytne nové impulsy naší spolupráce,“ řekl český prezident.

Listopad? Zeman, poučený Trumpem, datum nepotvrdil

Právě česko-ruskou spolupráci si pochvaloval Putin. „Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se,“ prohlásil na Zemanovu adresu.

K ekonomickým vztahům Putin konstatoval, že se začátkem roku „obchodní obrat zvýšil o 44 procent“, což ruský prezident považuje za dobré znamení a trend, který je potřeba zachovat.

Zeman růst obchodní výměny přičítá přílivu ruských turistů do ČR: „Souvisí to s postupným zvyšováním příjmů občanů, které se bohužel v důsledku krize snížily, ale teď reálné příjmy ruských občanů začaly stoupat a s tím také turistická aktivita.“

Putin rovněž prohlásil, že schůzku považuje za součást „přípravy prezidentovy návštěvy Ruska v listopadu“. Návštěva se už podle ruské hlavy státu začala připravovat. „Ministerstva kultury a zahraničních věcí už v Moskvě připravují výstavu (o Pražském hradu), takže věříme, že potěšeni budou také ruští znalci umění a ruská veřejnost,“ citovala ruská agentura TASS šéfa Kremlu.

Zeman na tiskové konferenci označil svou cestu do Moskvy za hlavní téma schůzky. „Sám jsem pozvání nechtěl inzerovat jsa dostatečně poučen dohodou s Donaldem Trumpem, která se stále ještě nerealizovala,“ podotkl. Termín, kdy Rusko navštíví, proto zmiňovat nechtěl – poznamenal jen, že kromě Moskvy pojede i do Jekatěrinburgu a do povolžského regionu Tatarstán.

Na dobré vztahy s Kremlem Hrad dbá

Zeman je znám svým kladným vztahem k Rusku, v minulosti se například opakovaně vyslovil proti mezinárodním sankcím, které byly na Rusko uvaleny po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Svůj názor zdůvodňuje tím, že sankce podle něj nikdy nefungovaly, a jako příklad uvádí dlouholeté americké sankce proti Kubě.

S ruskými představiteli se vedle toho i relativně často setkává. Jednal s nimi například v roce 2015 při oslavách sedmdesátého výročí konce druhé světové války, kdy jeho cesta do Ruska válčícího na východní Ukrajině vzbudila u části společnosti značné kontroverze a vyvolala i roztržku s tehdejším americkým ambasadorem Andrew Schapirem.

S Vladimirem Putinem se český prezident potkal i během své poslední návštěvy Číny v roce 2015. V říjnu 2014 také jednal na mezinárodní akci v Miláně s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem, mluvil i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Jedním z hostů na mezinárodní konferenci o holocaustu, kterou Pražský hrad hostil v lednu 2015, byl vlivný zákulisní hráč ruské politiky Vladimir Jakunin

Bonmot? Zeman Putinovi navrhl likvidaci novinářů

Po proběhlé pekingské schůzce s Putinem pak vyvolal rozruch neformální rozhovor, který Zeman se svým ruským protějškem vedl cestou k novinářům a který zachytily mikrofony a na Twitteru zveřejnil korespondent Komsomolské pravdy Dmitrij Smirnov, který samotnou schůzku anoncoval jako „nejveselejší bilaterálku na pekingském fóru“.

Mně se ten výrok nelíbí. A nestačí říkat, že je to bonmot. Myslím, že některé věci by se neměly říkat ani jako bonmoty.
Lubomír Zaorálek

Během příchodu před reportéry český prezident množství čekajících novinářů okomentoval slovy, že by měli být zlikvidovaní. „Není třeba je likvidovat, stačí je omezit“ kontroval Putin.

Část politické reprezentace se vůči Zemanovým slovům o novinářích ohradila. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek je v České televizi označil za nepodařený vtip, místopředseda ODS Martin Kupka mluvil o nevhodném žertu, ze kterého – s ohledem na Putina – „mrazí“.

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman se od Zemanových slov distancoval. „Aby prezident našeho státu vtipkoval na téma likvidace novinářů s prezidentem státu, kde novináři umírají bez vyjasnění, je hodně trapný,“ dodal místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Miloš Zeman o likvidaci novinářů (zdroj: ČT24)

Europoslanec za ANO Pavel Telička míní, že Zeman svým výrokem o novinářích v přítomnosti Putina jen potvrdil, ze si nezaslouží podporu kandidatury. „Není způsobilý úřad vykonávat,“ napsal na twitteru.

„Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávám teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají,“ nechal se na sociálních sítích slyšet hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pochopení pro prezidentův bonmot neprojevili ani ruští novináři. Vzpomínají totiž na Annu Politkovskou zastřelenou ve vlastním domě nebo na Olega Kašina téměř ubitého baseballovou pálkou. Dále na zmrzačeného Michaila Beketova, který později zemřel v nemocnici, a mnoho dalších, u nichž padlo podezření na politickou objednávku. 

Bonmotem se česká hlava státu snažila celé jednání v Pekingu také otevřít; při příchodu k ruské delegaci coby kuřák připomněl, že i šéf kremelské diplomacie Sergej Lavrov rád holduje nikotinu, kdežto Putin – propagátor zdravého, sportovního životního stylu – kouření zakazuje.