Zeman má kvůli cukrovce problémy s nervy, alkohol musí značně omezit

Praha - Prezident Miloš Zeman trpí kvůli lehčí formě cukrovky chronickými nervovými potížemi (diabetická neuropatie). Špatně proto cítí nohy od kotníků dolů. Prezident se léčí, slíbil mimo jiné držet dietu. Oznámilo to jeho lékařské konzilium, které se bude kvůli Zemanově stavu scházet jednou měsíčně a čítá 12 odborníků. Kdyby se prezidentův stav zhoršil, mohlo by to podle konzilia ovlivnit jeho působení ve funkci, lékaři jsou ale optimističtí.

Zeman má cukrovku typu dvě, kterou trpí naprostá většina diabetiků. Největší problémy má kvůli tomu s nervy. „Diabetická neuropatie je funkční porucha nervů. Je to, jako byste měli protézu, hůř se dá udržet balanc. Je třeba, aby probíhala rehabilitace a léčba medikamenty,“ řekl Pavel Kolář z kliniky rehabilitace a tělových. lékařství, 2. LF UK.

Obtíže jsou podle lékařů trvalé a očekávat se dá minimální zlepšení, zastavit vývoj se podle nich ale do určité míry dá. Prezident by měl mít určitou pohybovou zátěž, zlepšit životosprávu a méně kouřit. Opatření ale podle konzilia nebudou pro prezidenta nijak drastická.

Zeman si již déle stěžuje na problémy s palcem. „Na chůzi není stabilita. Jde o senzitivní složku postižení. Nohu necítíte, můžete se zranit a necítíte to,“ řekl Kolář. Podle Aleše Žáka, přednosty 4. interní kliniky VFN, měl Zeman kdysi také ledvinové kameny, které ale byly úspěšně vyléčeny. 

  • V ČR se loni léčilo s diabetem přes 841 000 lidí. Bylo to téměř o 16 000 víc než o rok dřív. Podle odhadu trpí cukrovkou až milion Češek a Čechů, někteří o tom nevědí, a tedy se ani neléčí. Nemoc se u nich odhalí, až když se objeví závažné komplikace - nejčastěji to bývá postižení očí nebo ledvin.
  • Až 95 procent pacientů má cukrovku druhého typu, jejíž rozvoj souvisí s nedostatkem pohybu, obezitou a špatnými dietními návyky.

Přesná čísla lékaři tají

Konkrétní výsledky zdravotních testů hlavy státu lékaři nechtěli uvést, podle informací ČTK mu byla nedávno naměřena hladina cukru v krvi 11, normální hodnoty jsou přitom od 3,3 do 6,3. Lékaři však upozorňují, že jednorázové zvýšení nemusí nic znamenat, měřit se musí opakovaně.

Alkohol lékaři Zemanovi omezili na „nejvyšší možnou míru“, smí deci vína nebo třetinku piva denně, kouření musí snížit ze 40 cigaret na polovinu. Má doporučené vycházky a plavání. Na kole by kvůli postiženému palci jezdit neměl. Dietu mu určí nutriční terapeutka, dojedná mu vhodnou stravu na Hradě, v Lánech i u jeho manželky Ivany.

Alkohol
Zdroj: Rostislav Kalousek/ČTK

Lékařské odborníky kolem sebe měli i předchozí prezidenti, Zeman ale bude prvním, který bude pod pravidelným dohledem. „V akutních případech to bude samozřejmě častěji, zkrátka podle potřeby. Ale vzhledem k tomu, že jde o zdraví prezidenta, bylo by dobré, pokud bychom se alespoň jednou měsíčně sešli,“ míní současný ministr zdravotnictví Martin Holcát, který tým vede.

Vydáno pod