Štěch: Ze Zemana se stává Babišova řadicí páka

Štěch: Ze Zemana se stává Babišova řadicí páka (zdroj: ČT24)

Liknavý přístup prezidenta Miloše Zemana k odvolání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše z vlády ukazuje, že se z hlavy státu stává „Babišova řadicí páka“. V Devadesátce ČT24 to prohlásil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Babišův konec v kabinetu navrhl premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka kvůli kontroverzím kolem ministrových finančních transakcí, a to k 9. květnu. Prezident ovšem šéfa hnutí ANO neodvolal a krizí trojkoaličního kabinetu se chystá zabývat až po svém návratu z Číny na sklonku příštího týdne.

Vedle toho vznáší k postupu premiéra výhrady: vadí mu, že nezná Babišova náhradníka v čele ministerstva a argumentuje i koaliční smlouvou. Ta totiž podmiňuje odvolání ministra souhlasem od vedení jeho strany – v tomto případě by svůj konec musel odsouhlasit sám Babiš.

„Neříkám, že nebudu tento článek Ústavy (o odvolání ministra) respektovat. Pouze jsem jasně řekl, že je potřeba odstranit překážku, kterou se předseda vlády dříve dobrovolně omezil. Je třeba vypovědět koaliční smlouvu,“ sdělil prezident poté, co během návštěvy Liberecka vyslechl výhrady, že nejedná v souladu s ústavním pořádkem. Ten mu ukládá odvolat ministra bez zbytečného odkladu.

Štěch: Zeman Babiše brání „tělem a duší“

„Miloš Zeman kritizuje, že se koaliční smlouva nedodržuje, ale koaliční smlouva není jeho smlouva – a ústavu by měl dodržovat,“ reagoval ve vysílání ČT24 šéf horní komory Milan Štěch. „Jestli ústavu vykládá takto účelově, je to velmi vážná situace. Nutí veřejnosti, že koaliční smlouva je ústavě nadřazená, mate veřejnost a vytváří stav, který povede k tomu, že se bude právní řád porušovat i v dalších případech.“

Štěch má zároveň za to, že Zemanova „účelová“ argumentace musí prezidenta, jenž hodlá svůj mandát obhajovat, v očích veřejnosti poškozovat – a kroky hlavy státu si tak vysvětluje jen jako obranu ministra financí. „Prezident tělem a duší brání Andreje Babiše,“ prohlásil.  „Prezident Zeman se stále více stává spolupracovníkem Andreje Babiše, možná příměji řečeno jeho řadicí pákou.“

Kvalitní kandidát na Hrad? Podle Štěcha Drahoš

Poslední kroky Miloše Zemana, včetně inscenovaného přijetí Sobotkovy demise, kterou ovšem předseda vlády na Pražský hrad nenesl, podle vyjádření premiéra pro týdeník Respekt budí v sociální demokracii otázky, zda se jedná o politika, kterého by strana měla v klání o Pražský hrad podpořit.

Pochyby vyjádřil i předseda Senátu Štěch, který v České televizi nepřímo podpořil jiného uchazeče o post hlavy státu: „Koho doporučí ČSSD, vám neřeknu, neboť takové rozhodnutí nepadlo. Já osobně považuji za velmi kvalitního kandidáta pana profesora Jiřího Drahoše.“