Podle Zemana je odvolání Babiše proti koaliční smlouvě. Respektujte ústavu, žádá Sobotka

Zeman Babiše zatím neodvolá (zdroj: ČT24)

K dnešnímu datu měl podle návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) skončit ve vládě ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle prezidenta Miloše Zemana je ale jeho odvolání v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy. Po setkání Zemana s Babišem to řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident předsedu hnutí ANO přijal na jeho žádost. Premiér Sobotka podal návrh na odvolání Babiše kvůli jeho kauzám týkajícím se údajného ovlivňování médií a neodvádění daní. Nyní premiér Zemana vyzval, aby respektoval ústavu.  O ústavní krizi chce se Zemanem mluvit také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové), kam prezident přijíždí na třídenní návštěvu. Jednat budou v úterý i senátoři, vedení lidovců, grémium ČSSD a poslanecké kluby ANO a TOP 09.

Podle Bohuslava Sobotky odvolá prezident člena vlády, jestliže to navrhne premiér. „Článek 74 Ústavy České republiky jasně říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v Ústavě nejsou,“ uvedl Sobotka. „Znovu chci vyzvat pana prezidenta, aby respektoval základní zákon naší země. Koaliční smlouva s tím nemá nic společného, není to zákon ani ústavní zákon, její naplňování a výklad je věcí tří koaličních stran, nikoli prezidenta,“ dodal premiér.

V neděli v debatě na ČT zdůraznil, že prezident by měl v této věci jednat v rámci dnů

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček původně oznámil, že Zeman se během pondělí seznámí s návrhem Babišova odvolání, rozhodnout ale chce až po svém návratu z návštěvy Číny po 18. květnu.

Nyní Ovčáček tvrdí, že Zeman zahájením politických konzultací naplňuje své ústavní povinnosti. „Obviňování z neústavního jednání je lživou politickou kampaní,“ uvedl na Twitteru.

Je možné, že Miloš Zeman Babiše skutečně neodvolá. Ale to by riskoval střet s většinou politické scény. Nejde o Sobotku, ale o ústavní pravidla.
Erik Tabery
šéfredaktor časopisu Respekt

Odvolání ministra bez nástupce je podle Zemana krajní nezodpovědnost

Zeman ohledně návrhu na odvolání Babiše kritizuje fakt, že nebyl předložen kandidát, který by předsedu hnutí ANO v čele resortu nahradil. Neobsazené vedení ministerstva považuje prezident za krajní nezodpovědnost. Další Zemanovou výhradou je to, že koaliční smlouva podmiňuje návrh na odvolání ministra vlády souhlasem vedení jeho strany. K právoplatnému odvolání Babiše je tak podle Zemana nutné vypovězení koaliční smlouvy. 

Hrad také zopakoval výtku, že návrh obsahuje přesné datum, ke kterému by měl být Babiš odvolán. „Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“ prohlásil Ovčáček. Mluvčí vlády Martin Ayrer ale již dříve sdělil, že Sobotka Zemanovi předával demisi ministrů či návrh na jejich odvolání již sedmkrát a vždy s určitým datem konce daného člena vlády ve funkci.  

Události: Zeman otálí s odvoláním Babiše, na internetu se objevily další nahrávky (zdroj: ČT24)

„Ještě jsem neslyšel, že by koaliční smlouva byla nadřazena ústavě. Je to pro mě úsměvné. Samozřejmě ústava je platná a prezident má konat podle ústavy. Vymlouvat se na koaliční smlouvu považuji za nesmysl,“ reagoval na nejnovější vývoj kolem vládní krize místopředseda KDU-ČSL a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Právníci: Prezidenta zavazuje ústava, ne koaliční smlouva

To, čím argumentuje Hrad v odvolání na koaliční smlouvu, ale není pravda. Prezident tvrdí, že nelze odvolat člena vlády bez souhlasu vedení jeho strany. V koaliční smlouvě se ale mluví o tom, že partneři respektují právo premiéra navrhovat a odvolávat člena vlády, ale měl by pro to hledat podporu v koaliční straně. To je něco jiného. Ale i kdyby se ve smlouvě psalo cokoliv, musíme se řídit ústavou.
Marek Antoš
ústavní právník, Katedra ústavního práva PF Uk

Podle ústavních právníků nedává ústava Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat. Měl by postupovat bez zbytečných odkladů a respektovat ústavu, která je nadřazená koaliční smlouvě.

„Pro prezidenta republiky je referenční normou ústava a na smyslu a znění ústavy se nic nezmění tím, že si někdo uzavře nebo neuzavře koaliční smlouvu libovolného obsahu. Jinými slovy na prezidentu republiky i nadále spočívá povinnost odvolat člena vlády, pakliže mu to navrhne předseda vlády. A je na předsedovi vlády, aby zvážil, jaké politické náklady jsou s tím spojeny,“ řekl ústavní právník Jan Kysela. 

Koaliční smlouva podle něj zavazuje předsedu vlády, nikoli prezidenta, pro kterého nemá žádný význam, protože není jejím účastníkem. To, že koaliční smlouva v případě porušení obsahuje sankci rozpadu koalice, je podle Kysely jediné, co by na ní mohlo prezidenta republiky perspektivně zajímat, tedy jaký bude osud vlády. „Každopádně ani takový zájem není žádnou podmínkou pro to, zda předsedovi vlády vyhoví, nebo nevyhoví,“ dodal.

Na otázku, zda by odkazem na koaliční smlouvu mohl Zeman odkládat odvolání Babiše, Kysela řekl, že to rozhodně není „validní, relevantní, právně uznatelný, legitimní důvod“ pro to, aby tak činil.

Podle dalšího ústavního právníka Jana Kudrny koaliční smlouva samotná konstatuje, že respektuje ústavní pravomoci premiéra. „Žádné ujednání ostatně nemůže stát nad ústavou. Tedy jedna věc je politické ujednání a druhá ústava,“ uvedl. 

Senátoři jsou připraveni konat

Stejný názor má i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Doufám, že (prezident) bude respektovat ústavu a že to udělá. Ústava nedává žádnou lhůtu, takže se předpokládá, že to bude bezprostředně. Zvyklosti, které patří k ústavnímu systému, byly v minulosti naplňovány a dodržovány,“ řekl.

Třetina senátorů v pátek sdělila ve společném prohlášení, že Zeman dosavadním přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, a senátoři jsou proto připraveni konat. Jednat o tom bude v úterý senátní Organizační výbor. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta.

Opozice se k nejnovějšímu vládnímu vývoji staví různě. Například podle komunistů byl prezidentův krok očekávatelný a podle předsedy Vojtěcha Filipa je logický. „Koaliční smlouva předpokládá před tím krizovým krokem dohodovací nebo smírčí řízení a v tomto ohledu dává prezident premiérovi a prvnímu místopředsedovi čas, aby si to vyjasnili a aby spolu začali mluvit jako normální lidé,“ uvedl Filip.

Naopak podle pravice prezident napíná hranice ústavy na hranice možného. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek pak přímo mluví o nutnosti se Hradu vzepřít. „Je potřeba vyvinout na prezidenta republiky tlak veřejnosti, tlak demokratických sil. Prostě prezident republiky se nesmí vysmívat ústavě. Je to něco, co nejenom odporuje slušnému chování, ale co ohrožuje i demokratický systém,“ řekl Kalousek.  

Na internetu se v pondělí objevila další nahrávka, která údajně zachycuje vicepremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, jak se domlouvá s novinářem svého někdejšího deníku Mladá fronta DNES na zveřejnění informací z policejního spisu namířených proti ČSSD. Jde o další zveřejněnou nahrávku s podobným obsahem. Podle Babiše jsou nahrávky sestříhané, předseda ANO tvrdí, že se stal obětí cílené provokace.