Načasoval bych to před sněm ČSSD a něco před volbami, říká Babiš na další nahrávce

Na internetu se objevila třetí nahrávka, na které ministr financí Andrej Babiš rozebírá náměty na články s dnes již bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Diskutují o policejních spisech a záznamech výslechů, které se týkají kauzy Beretta. Přibil také mluví o vysokých policejních důstojnících včetně lidí z Generální inspekce bezpečnostních sborů a o tom, jak byli dosazeni do svých postů. Babiš tvrdí, že se stal obětí cílené provokace. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl Babiš doložit, že se obrátil na policii s informací, že se mu do rukou dostal „živý“ policejní spis.

Na nejnovější nahrávce mluví většinu času Přibil. Babišovi nabízí a předává dokumenty z takzvané Beretty. „Už jsem sehnal výslechy jednotlivých lidí,“ říká Přibil. Mají obsahovat podle něj informace například o „ustanovení Bílka“, které se mělo stát z popudu někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Na mysli má pravděpodobně prvního ředitele policejní inspekce Ivana Bílka.

Přibil říká, že jde o citlivé věci, které ještě „s nikým z novin“ nekonzultoval. Dopad by podle něj měly zejména na ČSSD a ODS. Přibil se ptá Babiše, jestli to může publikovat. Šéf hnutí ANO příliš dokumenty nekomentuje, ptá se na jednotlivé osoby, kterých se spis týká.

O něco později se oba aktéři nahrávky domlouvají na načasování publikování. „Já bych to načasoval někdy před ten jejich sněm socanský něco, a něco před volbami,“ říká Babiš. Přibil odpovídá, že protože to je cílená akce, tak je schopen to „pustit“ i jinam.

„Aby to napsali třeba v Právu, když jsem tam deset let dělal,“ řekl. Dodal, že na tom by se domluvil s „Frantou Nachtigallem“, tedy ředitelem strategického rozvoje Mafry. V Právu by se chtěl domluvit s „dobrým kamarádem“ Jiřím Barešem.

Na závěr Přibil říká, že zdroje původu dokumentů jsou policisté nebo bývalí policisté a že vyzvídají, jestli „se může počítat“ s tím, že by se v budoucnu bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrem. Babiš na to říká, že mu Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem. 

Šlachta dnes na serveru Info.cz označil Přibilovy výroky za plácání. „Tak mě vyženou od policie, a bude se spekulovat o tomhle. Já s Babišem nejsem v kontaktu a nikdy jsem s tím člověkem o tom nemluvil. O žádném úniku informací z kauzy Beretta za mého působení nevím,“ uvedl.

Události: Zeman otálí s odvoláním Babiše, na internetu se objevily další nahrávky (zdroj: ČT24)

Babiš: Jsem obětí provokace

Reakce Andreje Babiše na nahrávku
Zdroj: ČT24

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v reakci na novou zveřejněnou nahrávku sdělil, že se stal „obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který ho měl kompromitovat“. Podle něj skupina vypouští sestříhané nahrávky. „Kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje,“ dodal.

Babiš připomněl spekulace, podle nichž Marek Přibil, se kterým na nahrávkách hovoří a který pracoval pro MF Dnes, měl „kontakty na kmotry“. Nevyloučil ani vliv politických oponentů. Jde o likvidační kampaň zakrývající korupci na ministerstvu školství, uvedl Babiš. 

Sobotka: Babiš potápí politiku do žumpy

„Babiš bohužel svými metodami potápí politiku do žumpy,“ komentoval zveřejněnou nahrávku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ohlásil to tehdy okamžitě na policii nebo ne?“ dodal.

Později na nahrávku reagoval slovy, že jde o neuvěřitelné a zcela nepřijatelné chování. „Vypadá to, že ministr financí A. Babiš zřejmě zneužíval v politickém boji nejen svoje média, ale i nelegálně pořízené policejní spisy. Povinností každého občana, a politika dvojnásob, je obrátit se v situaci, kdy se mu do ruky dostane živý spis, na policii,“ uvedl. Dodal, že Babiš by měl doložit, že tak tehdy neprodleně učinil.

Ministr Chovanec řekl, že v poslední nahrávce vidí možné zasahování do živých kauz. Proto by se tím podle něj měla zabývat policie.

Podle opozičních stran by se měl Babiš omluvit a odstoupit. „Trestní oznámení měl Babiš podat, když dostal do ruky živé (policejní) spisy. Teď, když to na něj prasklo, má smůlu. Už je pozdě,“ uvedl na Twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda ODS Martin Kupka v souvislosti s nahrávkou sdělil, že příprava zveřejnění kompromitujících informací na politické konkurenty v médiích je nepřípustná. „Andrej Babiš by po zveřejnění třetí nahrávky měl okamžitě rezignovat, zcela odejít z české politiky a omluvit se všem občanům, že jim lhal a podváděl je,“ oznámil Kupka.

Třetí nahrávka byla zveřejněna opět na twitterovém účtu „skupiny Julius Šuman“, na kterém se objevily minulý týden i předchozí dvě nahrávky. Na první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky nebo o novinářích. Na druhé se pak s Přibilem baví o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení. Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá.

Sobotka minulý týden kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní navrhl odvolání Babiše z vlády k 9. květnu. Mluvčí Hradu poté oznámil, že Zeman se dnes s návrhem podrobně seznámí, ale rozhodnout chce až po návratu z návštěvy Číny po 18. květnu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v neděli uvedl, že návrh nebude Hrad nijak komentovat.