Novinář z nahrávky s Babišem často cílil na ČSSD. Psal o Chládkovi i Chovancovi

„A o tom už jste psali?“ ptá se ministr financí Andrej Babiš (ANO) novináře Marka Přibila na tajně pořízené nahrávce. „My jsme připraveni, zatím to Nachtigall nechtěl vystřelit,“ odpovídá mu redaktor. Kdo jím je? Marek Přibil, novinář, který pro MF Dnes napsal více než stovku článků. Velká část z nich se týká kauz ČSSD nebo kritiky jejích ministrů.

Marek Přibil publikoval v deníku MF Dnes první texty v únoru 2015, vyplývá z mediálního archivu Newton Media. Od té doby vyšly na stránkách deníku nebo webové stránce iDnes.cz desítky článků a desítky komentářových textů, pod kterými je uveden. 

V jeho příspěvcích se téma sociální demokracie objevovalo opakovaně, avšak ne výhradně. Za svoje působení v redakci MF Dnes je podepsán i pod jednou výraznou kauzou, která ovlivnila ČSSD. V květnu 2015 napsal článek o ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) „Ministr má problém s podřízenými ženami“. Druhý den už vyšel text s titulkem „Chládek končí“, protože aféra stála ministra místo. V srpnu pak psal o tom, že se Chládek stal generálním manažerem fotbalových reprezentací. Školství bylo vedle například policie jedním z témat, kterým se Přibil věnoval ve více textech či názorech.

V některých případech se pak zjištění v jeho článcích dotýkala premiéra Bohuslava Sobotky. V říjnu 2015 publikovala MF Dnes článek „Sobotkův přítel versus Česko“, který pojednával o tom, že Radek Pokorný zastupuje v arbitrážích firmy, které vedou spor se státem, a zároveň je místopředsedou rozhodčího soudu. V únoru 2016 měl zase článek „Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel“, který byl o poradcích ČSSD a nákupu hotelu v Krkonoších.

Za letošní rok bylo jeho jméno uvedeno už jenom u sedmnácti textů. Většina byly glosy. V jednom případě šlo o rozhovor a dva materiály byly zpravodajské. Ty však vyšly na webu iDnes.cz. Jeden se týkal ochranky pro policejního prezidenta Tomáše Tuhého, druhý zprávy o odchodu Marie Benešové z ČSSD. Titulek druhého článku zněl „Benešová odejde z politiky. Slušní lidé se z ČSSD vytrácejí, uvedla“.

V glosách se poslední měsíce nejčastěji zabýval politikou. V řadě případů se opět týkaly ČSSD. V textech nazvaných „Propadák političky Valachové, matky české inkluze“ a „Řád zlaté vařečky“ se zaměřil na současnou sociálnědemokratickou ministryni školství, v glosách „Jak si Chovanec ohlídá volby“, „Chovanec: strážce pořádku, či šmírák?“ nebo „Ministr vnitra Chovanec aneb 'turbozelinář' z Plzně“ zase hovořil o prvním místopředsedovi ČSSD.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kritice ale neušly ani politické strany, které jsou v opozici nebo se do sněmovny v posledních volbách nedostaly. Šlo například o glosy „Nesvéprávný kumpán, velký problém Starostů“, „Erotickou masáží k toleranci. Hříchy pirátů vyplouvají“, „Vize TOP 09 aneb na holiče už nezbylo“ nebo „Úděl bizarních zelených pohrobků“.

Někdy se v komentářích dotknul i hnutí ANO nebo přímo Andreje Babiše. Když psal v lednu letošního roku glosu o zákonu o střetu zájmů, kvůli němuž Babiš převedl své akcie Agrofertu do svěřenského fondu, aby již nebyl vlastníkem, označil Přibil tuto legislativu za „zákon evidentně šitý na jedinou osobu“ a ptal se, jestli je v pořádku, když nevadí, že vydavatelství vlastní politická strana, a za příklad dával ČSSD a KSČM.

V jiném případě zase koncem loňského roku komentoval nápad Andreje Babiše vystavět v Letňanech vládní komplex pro 11 tisíc úředníků. V glose „Úskalí Babišovy úřednické vize“ to hodnotí jako „úmysl na první pohled megalomanský,(…) na druhou stranu smysluplný“. 

Podle Martina Bibena, který do loňského roku pracoval jako jeden z hlavních reportérů MF Dnes, bylo Přibilovo působení v deníku nestandardní od samého začátku. „Nastoupil původně do reportérského oddělení, odkud byl ale po řadě rozporů se svými bezprostředními nadřízenými už v létě přesunut mezi komentátory. I přesto, že jeho texty, velmi často namířené proti ČSSD, byly podle jeho šéfů obvykle mizerně vyzdrojované, neměly jasnou strukturu a budily podezření, že vznikly na čísi objednávku. Pro editory pak byly jeho práce postrachem a občas je dokonce odmítali vydávat,“ uvedl Biben na sociální síti.

„Přesto byl redaktor nepochopitelně zařazen mezi redakční elitu, jakou komentátoři bývají a spadal tak přímo do gesce šéfredaktora Jaroslava Plesla a Františka Nachtigalla,“ dodal s tím, že se brzy v redakci začalo otevřeně říkat, že právě on je tím, kdo za Nachtigallova souhlasu zastupuje Babišovy zájmy.

Nahrávky Přibila s Babišem přiživily vládní krizi

Přibil figuruje na zveřejněných nahrávkách, na nichž s ním mluví Andrej Babiš o připravovaných článcích o politických rivalech v médiích, která ministrovi financí patřila před jejich převedení do svěřenského fondu. Na nahrávce se hovoří o připravených materiálech o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi nebo vnitra Chovancovi (oba ČSSD). Debatují, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami.

Šéf ANO nahrávky označil za zmanipulované a tvrdí, že se jednalo o provokaci ze strany Přibila. Sám novinář na svém facebookovém profilu uvedl, že se s Babišem, kterého vnímal jako šéfa, sešel třikrát, a zdůraznil, že nikdy nikoho nenahrával.

Šéfredaktor Mladé Fronty Dnes Jaroslav Plesl tvrdí, že o schůzkách nevěděl on, ani ředitel strategického rozvoje Mafry František Nachtigall, o kterém se na nahrávce mluví.

Redaktoři MF Dnes a iDnes.cz, což jsou média spadající do mediální skupiny Mafra, jež je součástí holdingu Agrofert, zase vydali prohlášení, v němž se od chování Marka Přibila distancovali. „Marek Přibil nastoupil do MF DNES do domácí redakce v roce 2015, ale postupem doby byl z reportérského týmu převelen do rubriky Názory, která se nevěnuje zpravodajství. V roce 2017 nenapsal na zpravodajské stránky MF DNES ani jeden text,“ uvedli. 

Přibil před nástupem do MF Dnes pracoval v časopise Týden, kde zastával pozici vedoucího speciálních projektů. Před příchodem do Týdne působil několik let jako redaktor deníku Právo a pracoval i pro Český rozhlas.