Babiš na debatu o svých kauzách nepřišel. Premiér dal Zemanovi na jeho odvolání dny

Události: Spory kvůli odvolání ministra Babiše (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka trvá na tom, že prezident musí Andreje Babiše z vlády odvolat co nejdříve. Pokud se tak nestane, obrátí se premiér na právníky. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Debaty předsedů stran se Babiš nezúčastnil, na sociálních sítích napsal, že by byli všichni proti němu. Aféra s uniklými tajně pořízenými nahrávkami je podle něj jen „vrtěti psem“ - odváděním pozornosti od aktuálních korupčních kauz spojených s jinými stranami. Premiér Sobotka podle Babiše „brutálně porušuje koaliční smlouvu“.

Premiér Sobotka věří, že prezident Miloš Zeman bude respektovat ústavu a Babiše odvolá bez zbytečných průtahů. V návrhu zaslaném Hradu premiér požaduje vicepremiérův odchod k 9. květnu. Zeman se ale chce problémem zabývat až po svém návratu z Číny, který je plánován na 18. května.

„Očekávám, že prezident bude respektovat ústavu. Važme si ústavy – demokracie nemá jiná pravidla hry. Jestli začneme připouštět porušování ústavy, tak dříve nebo později přijdeme o demokratický systém v naší zemi. Prezident by měl jednat bez zbytečného odkladu. V řádu několika pracovních dní by měl konat, to říkají ústavní právníci, ne Bohuslav Sobotka,“ uvedl premiér v ČT.

Pokud prezident nebude postupovat podle ústavy, sejde se premiér s ústavními právníky. „To by byla velmi vážná záležitost,“ dodal Sobotka. Odmítá také, aby si prezident kladl další podmínky, například předem znát jméno toho, kdo má Babiše na postu ministra financí nahradit. „Ústava žádné takovéto podmínky neklade,“ upozornil premiér.

Jde podle něj také o rovnováhu moci mezi vládou a prezidentem. „My nejsme v prezidentském systému jako třeba ve Francii. Jsme v zemi, kde je parlamentní systém vlády a já se odpovídám Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi. Prezident vůči mně jako premiérovi nemůže klást nějaké dodatečné podmínky,“ prohlásil Sobotka.

Nahradí Babiše Schillerová?

Premiér ale řekl, že hnutí ANO by mělo mít nadále právo postavit svého ministra do čela ministerstva financí. Nejvážnějším kandidátem je podle informací Otázek Václava Moravce Alena Schillerová, dosavadní náměstkyně ministra financí. Na začátku týdne se už účastnila setkání vedení hnutí ANO, přestože je náměstkyní úřednickou, nikoli politickou.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová na jednání vedení hnutí ANO
Zdroj: ČT24

„Měl by to být člověk, který bude odborně schopen v příštích pěti šesti měsících zastávat pozici ministra financí. Abychom se nedostali z deště pod okap, tak to nesmí být člověk, který byl jakkoli spojen s minulými obchody Agrofertu, které jsou prověřovány Finanční správou. Je důležité, aby tam znovu nenastal střet zájmů, který existuje, pokud tu pozici zastává Andrej Babiš,“ řekl Sobotka.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že pokud má být nový ministr nominován za hnutí ANO ale bez vazeb na firmu Agrofert, je to nerealizovatelný protimluv. Hnutí ANO je podle něj politickou divizí Agrofertu. Pokud Sobotka navrhne na ministra financí kohokoli, koho navrhlo hnutí ANO, udělá podle něj pouze kosmetickou změnu.

Sobotka v debatě zopakoval, že k rozhodnutí odvolat ministra financí ho vedly i nahrávky ze schůzek Babiše s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Podle premiéra potvrzují, že Babiš opakovaně ve věci ovlivňování médií lhal. Sobotka odmítl, že by si nahrávky objednala sociální demokracie. Babiš kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Události: Spory kvůli odvolání ministra Babiše (zdroj: ČT24)

Podělal jsem to, přiznal Babiš

Prázdný pultík Andreje Babiše. Do Otázek Václava Moravce nepřišel
Zdroj: ČT24

Hosty mimořádných Otázek Václava Moravce byli kromě premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky také další předsedové politických stran – Vojtěch Filip (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na pozvání nijak nereagoval. Jeho mluvčí nebyl schopen účast předsedy potvrdit, či odmítnout. Později uspořádal Babiš brífink v Průhonicích.

„Andrej Babiš nepřišel. Redakci Otázek na pozvání dosud nijak neodpověděl. Pokud neměl v úmyslu se zúčastnit, mohl slušně či neslušně, ale přímo a férově odmítnout a nevyhýbat se jakékoli komunikaci,“ uvedl tým připravující pořad.

Babiš o neúčasti v pořadu informoval jen na sociálních sítích. „Čau lidi, jděte klidně ven, v OVM dneska nebudu,“ napsal na Twitteru. Rozsáhlejší komentář pak zveřejnil na Facebooku:  „Ahoj lidi, rozhodl jsem se, že dnes nedorazím do Otázek Václava Moravce. Uvědomil jsem si, jak to tam bude vypadat. Pět lídrů parlamentních stran a pan Moravec? To je šest proti Babišovi. Co bych tam s nimi dělal?“

„Jasně. Teď budou mít nabito. Pomohl jsem jim. Udělal jsem chybu. Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ připustil Babiš.  

Na odpoledním brífinku svolaném do Průhonic Babiš novinářům řekl, že do diskuse na ČT nepřišel proto, že systematicky vysílá proti němu. „Protože pan Moravec už je takový a samozřejmě vazby České televize na agenturu sociální demokracie Bison and Rose, která tam má smlouvu za 11 milionů, jsou jasné,“ řekl. Babiš se například pozastavil nad tím, proč se moderátor neptal premiéra na zásah policie na ministerstvu školství.

Celá aféra je jenom proto, aby se zakryla korupce na MŠMT, ve fotbale, ve sportu. Proto ta akce na Babiše, proto samozřejmě nahrávky, určitě, já se s tím teď zabývám a vidím, že to byla všechno provokace. V pozadí pravděpodobně stojí různí lidé, je to spolupráce podsvětí a možná politických struktur. A já si myslím, že on (premiér Sobotka) je součástí toho spiknutí. Pan prezident si bohužel asi vyřizuje účty s tím bezpáteřním člověkem a já se mu ve finále ani nedivím.
Andrej Babiš
vicepremiér, ministr financí, předseda ANO

Opozice chce předčasné volby

Podle opozičních TOP 09, ODS a KSČM by byly nejlepším řešení vládní krize předčasné volby. Strany se ale neshodují, jaký termín je kvůli zákonným lhůtám ještě stihnutelný.

„Za jediný odpovědný postoj opozice pokládám ukončit toto trapné divadlo a tento cirkus co nejdříve. Proto jsme přišli s návrhem předčasných voleb v realistickém termínu – jediný možný termín podle nás je začátek září,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. I urychlení voleb o pár týdnů podle něj má smysl.

Předčasně končící vlády
Zdroj: ČT24/ČTK

Vládní strany dřívější volby odmítají. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je koaliční smlouva v kómatu a je otázkou, zda je definitivně mrtvá, nebo ji lze ještě oživit. Chce ale, aby vláda fungovala až do řádných voleb. 

„Občané by asi těžko rozuměli, proč se má vést kampaň v průběhu prázdnin. A volby by byly, když jsou lidé ještě na dovolených. Myslím, že to není moc rozumné,“ uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Držel jsem vládu pohromadě víc než tři roky. Vztahy tam nikdy nebyly ideální, ale nebyl tam ten vážný problém, který dnes stíhá ministra financí a pronásleduje ho na každém kroku a já na to jako předseda vlády musím reagovat,“ dodal Sobotka.