Sobotka: Babiš a Zeman spolu uzavřeli pakt, chtěli rozložit ČSSD. Hrad i Babiš to odmítají

Babiš a Zeman spolu uzavřeli pakt, tvrdí premiér. Hrad a šéf ANO to odmítají (zdroj: ČT24)

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem Andrejem Babišem existuje podle premiéra Bohuslava Sobotky mocenský pakt. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček spojenectví prezidenta s předsedou ANO popírá. Babiš tvrdí, že Sobotka soustavně porušuje koaliční smlouvu.

„Nemůžeme se tvářit, že to nevidíme. Je tady mocenský pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří. Jestli Miloš Zeman odmítne Andreje Babiše odvolat navzdory jeho skandálům, tak to jednoznačně potvrdí jejich mocenský pakt,“ řekl premiér deníku Právo.

Podle něj se v posledním týdnu oba politici snažili rozdělit sociální demokracii. Vyjednávání Zemana a Babiše se členy ČSSD popsal jako „různé signály a nabídky pozice premiéra“.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček spojenectví mezi Zemanem a Babišem odmítl a na svém Twitteru naopak napsal, že pakt existuje mezi Sobotkou a předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Výrok podpořil i Babiš. „Dnes chce pan Kalousek podpořit menšinovou vládu pana Sobotky, kde nebudu já. Tak o jakém paktu tady pan premiér mluví?“ prohlásil Babiš.

Kalousek ale v pátek řekl, že TOP 09 vládu nepodporuje. Pouze by TOP 09 nevyslovila vládě nedůvěru, byť by byla menšinová. Důvodem je podle Kalouska to, aby se rozhodujícím hráčem nestal prezident Zeman.

Sobotka pozval Babiše do vlády, řekl Hrad

Podle Babiše premiér neustále porušuje koaliční  smlouvu. „Pan Sobotka uzavřel pakt se mnou. Ten pakt se jmenuje koaliční smlouva, kterou on a jeho ministři kontinuálně porušují,“ sdělil Babiš.

Podobně rozhovor v Právu zhodnotil i Hrad. „Právě premiér Sobotka vede vládu složenou z ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Takže to byl premiér, kdo uzavřel pakt s Andrejem Babišem. To, že ho teď vypovídá, je pouze účelová záležitost,“ vzkázal Ovčáček. 

„Mě popravdě vůbec nenapadlo, že bude mít Babiš kostlivce ve skříni. Šel do politiky jako člověk, který káže novou morálku. Teď se ukazuje, že je pokrytec,“ řekl Sobotka k tomu, proč uzavřel koalici s hnutím ANO.

Prezident Zeman je podle Sobotky nyní mezi sociálními demokraty nepopulární. Hlasování o tom, zda strana Zemana podpoří ve druhém kole prezidentských voleb, se uskuteční nejpozději v listopadu, až po volbách do sněmovny.

Sobotka teď čeká, jak se prezident postaví k návrhu na odvolání ministra financí. Babiš by měl podle premiéra svůj post opustit kvůli kauze korunových dluhopisů a údajně nevyjasněným majetkovým poměrům. Babiš to ale nadále odmítá a říká, že se ničím neprovinil.

  • Premiér Sobotka v pátek oznámil, že demisi vlády nepodá. Prezident si podle něj vykládá ústavu tak, že z vlády odejde jen premiér, což by ale nevyřešilo příčinu krize – spory kolem ministra financí Andreje Babiše.
  • Podle Sobotky je Babiš podezřelý, že neodváděl daně a úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil. Babiš reagoval, že k odchodu nevidí důvod.
  • Premiér poté na Hrad zaslal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu. Prezident Zeman ale vzkázal, že o něm rozhodne až po svém návratu z Číny, tedy po 18. květnu.
  • Sedmadvacet senátorů Zemana zkritizovalo za „znevažování ústavy“. Prohlásili, že jsou připraveni konat. Kvůli kauze se ve středu 10. května mimořádně sejde sněmovna.