Babiš: Zeman mi ohledně dluhopisů nemá důvod nevěřit

Babiš znovu vysvětlí sporné obchody do konce dubna (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jednal na Pražském hradě s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ministr financí po schůzce řekl, že mu Zeman pogratuloval ke zvolení předsedou ANO a zajímal se i o to, jak se hnutí chystá na volby. Roztržka kolem dluhopisů byla podle Babiše jen okrajovým tématem. Prezident mu ale prý nemá důvod nevěřit a s vysvětlením původu peněz na dluhopisy nemá problém. Babiš také řekl, že vše vysvětlí i sněmovně, ale jen písemně.

Miloš Zeman pozval Andreje Babiše na Hrad už minulý týden. „Zajímal se o sněm ANO, o to, jak se chystáme na volby. Bavili jsme se i o lidech z hnutí, které potkává při svých výjezdech,“ řekl novinářům po schůzce ministr. 

Dluhopisy byly podle Babiše jen okrajovým tématem. Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná podezření“ z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. 

Babiš: Už jsem vše vysvětlil a vysvětlím to i popatnácté (zdroj: ČT24)

Babiš po jednání se Zemanem zopakoval, že už vše vysvětlil: „Pokud to chce sněmovna slyšet ještě popatnácté, tak jí to rád napíšu.“ Na otázku, zda přesvědčil i prezidenta, pak odpověděl: „Vysvětlil jsem panu prezidentovi, že je to organizovaná kauza, která trvá už dva měsíce. Prezident nemá důvod mi nevěřit, když jsem si dal vše prověřit nezávislými firmami… Určitě s tím problém nemá.“  

Zeman: Má to vyšetřit policie, ne sněmovna

Podle prezidenta není sněmovna soudce, žalobce ani vyšetřovatel a takovou kauzu nemůže řešit. „Já jsem prosazoval znovuobnovení finanční policie. Ta by měla zkoumat, zda došlo k daňovému podvodu,“ uvedl v rozhovoru pro TV Barrandov.

Zeman řekl, že on by na Babišově místě celou záležitost rovněž nechal vyšetřit finanční policií. „Když někdo něco složitě a často rozporně vysvětluje, tak se do toho zamotá jako ryba do sítě a není to příliš důvěryhodné,“ dodal prezident.

Babišovi pohrozil i Sobotka

Pokud šéf ANO požadavek sněmovny nenaplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle usnesení poslanců vyvodit vůči Babišovi důsledky. „Překvapila mě KDU-ČSL, která navrhuje, že když to nesplním, tak by mě měl premiér odvolat. Nevím proč. Jako ministr financí mám jasné výsledky,“ reagoval Babiš. 

Prezident o víkendu řekl, že by si po volbách přál další koaliční spolupráci mezi ČSSD a ANO. Babiš podotkl, že problém není o vztazích s celou ČSSD, ale pouze s její částí: „Jsou to hlavně útoky premiéra na mou osobu, které se stupňují.“

Dodal, že někteří zástupci ČSSD komunikují normálně. Zmínil ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, ministryni školství Kateřinu Valachovou nebo ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Prezident a předseda ANO jsou politickými spojenci. Prezident se ho zastal například v případě zákona o střetu zájmů. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil například i v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo.