Sobotka chce slyšet vysvětlení Babišových transakcí, dal mu čas do konce dubna

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby jeho ministr financí Andrej Babiš (ANO) vysvětlil své obchodní transakce, jak po něm požaduje i Poslanecká sněmovna. Dal mu na to čas do konce dubna. Sobotka také Babiše varoval před snahou bagatelizovat usnesení dolní parlamentní komory. Ministr slíbil deníku Právo, že transakce vysvětlí. Své poslední slovo neřekli ani poslanci, budou se Babišovou činností zabývat na mandátovém výboru.

Když poslanci ve středu odhlasovali usnesení, podle kterého má Andrej Babiš vyvrátit „vážná“ podezření z daňových úniků, obvinil je ministr financí z manipulace a ze lži. Za to jej nyní kritizoval premiér Bohuslav Sobotka. „Žijeme v parlamentní demokracii, vláda se na základě ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně,“ připomněl Babišovi, který by podle premiéra neměl rozhodnutí poslanců „bagatelizovat či zpochybňovat“.

Sobotka chyběl, ale k výzvě se připojil

Předseda vlády sám sice ve sněmovně nebyl, když o usnesení hlasovala, ale nyní se k výzvě poslanců připojil. „Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní,“ uvedl Sobotka. Babiš by podle něj měl učinit to, k čemu ho vyzvali poslanci – do konce dubna vysvětlil své obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil.

Většina poslanců se ve středu připojila také k výzvě rozpočtového výboru, podle které by měla finanční správa zahájit kontroly korunových dluhopisů, jež nepodléhají zdanění. Totéž chce i premiér. „Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni,“ zdůraznil Sobotka.

Andrej Babiš se stejně jako premiér středečního jednání sněmovny o bodu s názvem „Daňové podvody ministra financí“ nezúčastnil. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek jej přesto obvinil z daňových podvodů, které podle Kalouska vyplývají z dokumentů, jež si Babiš sám nechal vypracovat auditorskými firmami. Upozornil například na prodej firmy, která měla podle Kalouska základní kapitál menší než dva miliony korun a její úvěrové závazky byly totožné s jejími aktivy. Babiš za ni od Agrofertu inkasoval přes půl miliardy.

Babiš je přesvědčen, že už vše vysvětlil, udělá to znovu

Andrej Babiš sdělil deníku Právo, že své transakce vysvětlí. Je přitom přesvědčen, že tak již učinil. „Příjmy, ze kterých jsem koupil dluhopisy, jsem vysvětlil, ukázal a zveřejnil několikrát a udělám to znovu,“ uvedl místopředseda vlády. „Transakce s Agrofertem vysvětlím sněmovně v požadovaném termínu,“ dodal.

Současně však Babiš vyzval také premiéra Sobotku a Miroslava Kalouska, které prohlásil za „novou koalici na politické scéně“, aby zveřejnili svá daňová přiznání za poslední dvacet let. K tomu, aby zveřejnili své příjmy, vyzýval Andrej Babiš politiky již v minulosti, když vypukla aféra s jeho dluhopisy. Tehdy se však chtěl seznámit také s příjmy předsedy ODS Petra Fialy.

K podezřením kolem Andreje Babiše se vyjádřil také holding Agrofert, který vicepremiérovi dříve patřil. Jeho představenstvo v tiskovém prohlášení odmítlo podezření, že se koncern v minulosti dopouštěl daňových optimalizací. Nákupy firem od Andreje Babiše (ANO) měly podle představenstva obchodní logiku. Emise korunových dluhopisů v roce 2012 byla podle vedení holdingu rovněž potřebná.

Ministrovými příjmy se zřejmě bude zabývat další výbor

Poslanci se budou činností a příjmy Andreje Babiše zřejmě zabývat i nadále. Na výzvu předsedy sněmovního kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) se zřejmě na Babiše zaměří mandátový a imunitní výbor. Koníček je přesvědčen, že „nesedí čísla, která zveřejnil minulý týden pan ministr ve svých auditech“.

Mandátový výbor by mohl o ministrovi a jeho financích jednat 6. dubna, uvedla jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). „Máme podle zákona o střetu zájmů jedinou možnost. Pakliže shledáme, že mohlo dojít k přestupku, můžeme věc postoupit k projednání místně příslušnému obecnímu úřadu v místě bydliště ministra financí,“ řekl místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09), který se chystá právě to navrhnout. Úředníci pak mohou uložit za přestupek až padesátitisícovou pokutu.

Další místopředseda mandátového výboru Stanislav Huml (ČSSD) zapochyboval, zda by se měl Babišovými majetkovými přiznáními vůbec zabývat vzhledem k tomu, že tak již v minulosti učinil a prověřuje majetková přiznání jen po formální stránce.

Na počátku stály dluhopisy

Celý spor kolem Babišovy kasy vyvolalo zjištění týdeníku Echo o nesrovnalostech v ministrových financích. Před několika lety nakoupil od své někdejší firmy Agrofert právě korunové dluhopisy za téměř 1,5 miliardy korun. Využil tak mezery v zákoně, protože – vzhledem k legislativním podmínkám – úrokový výnos dluhopisů nepodléhal zdanění.

Babiš současně čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl, a dal vypracovat na své finance audit. Dvě zprávy auditorských společností potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 dostačovaly na to, aby mohl obligace nakoupit, přibyly ale nové pochybnosti: 

Podle Českého rozhlasu příjmy obsažené ve zprávách nesouhlasí s majetkovými přiznáními, která podával jako poslanec. Babiš se hájil tím, že došlo k chybě, když majetková přiznání uváděla hrubé příjmy místo čistých.