Za vraždu tří pražských taxikářů dostal David Virgulák doživotní trest

Za vraždy tří pražských taxikářů si má obžalovaný David Virgulák odpykat doživotní trest vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud, podle něhož vraždil, aby měl peníze na drogy. Muž vinu odmítá a proti rozsudku se odvolal. Kauzou se tak bude zabývat vrchní soud.

Virgulák při příchodu do soudní síně novinářům řekl, že nevěří v osvobozující rozsudek. Při vyhlášení verdiktu působil klidně. „Nikoho jsem nezabil,“ prohlásil, když ho eskorta po jednání odváděla. Jeho advokát uvedl, že chce využít všech dostupných prostředků, aby rozhodnutí o nejpřísnějším možném trestu zvrátil.

První taxikář zemřel v lednu 2014, další dva během jediné noci v dubnu téhož roku. Podle obžaloby vraždil Virgulák kvůli penězům pokaždé tak, že si v centru Prahy zastavil taxi a nechal se odvézt na odlehlé místo. Tam řidiče střelil do hlavy a okradl ho. Vozem se vždy vrátil zpátky do středu metropole a tam ho zaparkoval.

Za zásadní důkaz soud označil pachové stopy obžalovaného, které se našly ve vozidlech zavražděných taxikářů. Stopy při procesu zpochybňoval Virgulákův advokát Michal Stupka, podle něhož nemohou být použity jako důkaz, jelikož nebyly odebrány podle pravidel. Soudkyně Veronika Čeplová ale při zdůvodnění rozsudku uvedla, že policie nepochybila.

K žádnému omylu nedošlo, nemohlo dojít k záměně pachových stop. Naprosto jsme vyloučili možnost, že by se s nimi mohlo manipulovat.
Veronika Čeplová
soudkyně

Za další podstatný důkaz soudkyně označila výpovědi spoluvězňů, kterým se o vraždách v cele údajně svěřil Virgulákův mladší bratr Petr. Vězně v té době odposlouchávala také policie. Podle soudkyně znali takové podrobnosti z vražd, které si nemohli vymyslet.

Virgulák dostal za vraždu tří taxikářů doživotí (zdroj: ČT24)

Všechny činy pak spojuje vražedná zbraň, kterou ale policie nenašla. Soudkyně nicméně připomněla, že znalci určili ráži a typ zbraně. Právě takovou zbraň Virgulák popsal, když se podřekl na policii. Našla se u něj také peněženka jednoho z taxikářů. V období vražd měl navíc u sebe hodně peněz, které nemohl získat jinak než loupením. Soudkyně rovněž podotkla, že vraždy přestaly v době, kdy Virgulák nastoupil do vězení.

Loupežný motiv

První vražda taxikáře se podle obžaloby pravděpodobně stala na silnici nedaleko Luk pod Medníkem. Další dvě vraždy pachatel přidal v noci z 10. na 11. dubna, těla obou obětí zanechal na cyklostezce u Uhříněvsi.

Vyšetřovatelé pracovali s verzí, že pachatel řidiče zastavil v centru Prahy a požádal o odvoz na okraj města, kde oběti zastřelil. Podle policie měly vraždy loupežný motiv, přestože o tom původně kriminalisté pochybovali. Policie totiž na místě činu našla v jednom případě tablet a dvěma zabitým nechyběly ani jejich mobily. 

Virgulák byl dvacetkrát soudně trestaný

Virgulák byl dvacetkrát soudně trestaný. Donedávna seděl ve vězení, kde si odpykával trest za jinou trestnou činnost. Doživotí by mělo podle soudu zajistit ochranu společnosti. „Jediné, co obžalovanému polehčuje, je jeho intelekt, který bohužel nedal do služeb dobra,“ uvedla soudkyně. 

V českých věznicích si nyní doživotní trest odpykává 48 lidí. 49. doživotně odsouzeným je Američan Kevin Dahlgren, který ale čeká ve vazbě na odvolací soud. K nejznámějším případům doživotních trestů patří manželé Stodolovi, kteří spáchali osm vražd, takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda, jenž zastřelil tři lidi, bývalý zdravotník Petr Zelenka – ten v havlíčkobrodské nemocnici zavraždil heparinem sedm pacientů, a také dvojnásobný vrah Jiří Kajínek.