Doživotně odsouzený Kalivoda spáchal ve věznici sebevraždu

Jičín - Takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda spáchal v neděli ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu. Třiatřicetiletý muž si ve vězení odpykával doživotní trest za vraždu tří lidí v roce 2005. Případem se nyní zabývá policie a kontrolní orgány Vězeňské služby. Dozorci ho našli mrtvého v cele v oddělení s nejpřísnějším dozorem, kde probíhaly kontroly několikrát za den, podřezal si žíly. Podle mluvčí věznice Evy Francové se s největší pravděpodobností zabil břitem z holítka, který můžou mit vězni u sebe.

„Dosud nic nenasvědčuje, že by došlo k cizímu zavinění, odsouzený byl na cele sám,“ řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. Dodal, že každý rok v českých věznicích spáchá sebevraždu kolem 12 vězňů. Mluvčí jičínské policie dnes potvrdila, že se policisté případem sebevraždy ve valdické věznici zabývají. „S ohledem na vyšetřování nelze zatím uvést bližší podrobnosti,“ dodala.

Třiatřicetiletý Kalivoda v roce 2005 zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár. O tři dny později na Kladensku opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého muže na procházce se psem. Oběti si vybral náhodně. Během svého života sloužil Kalivoda i u policie, rok před vraždami pravidelně chodil na střelnici. Měl vysoké IQ, ale byl psychicky nemocný a několikrát se pokusil zabít. O sebevraždu se pokusil i před čtyřmi lety ve vazbě.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Muž chtěl vraždit i v pražském metru

K činům se přiznal. U soudu řekl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy však v poslední chvíli od plánu upustil. Inspiroval se prý Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena. U soudu řekl, že ho k vraždám vedlo jeho čtyřleté osobní strádání a opakovaná neúspěšná snaha o sebevraždu. Mnohokrát už údajně stál na mostě u Žampachu nebo na Nuselském mostě v Praze a měl v plánu skočit. Při pohledu dolů se několikrát pořezal na rukou, což mu údajně pomáhalo snížit napětí.