Za Forejtovým odchodem není Mynář s Nejedlým, odmítá prezident

Žádné intriky kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého nejsou za odchodem šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, prohlásil pro Rádio Impuls prezident Miloš Zeman. Média v posledních dnech často spekulovala o boji těchto dvou klik prezidentské kanceláře, které mohly vyústit ve Forejtův konec na Hradě.

„V každé kanceláři dochází občas k výměně ředitelů odborů, bez jakéhokoli povšimnutí médií se to stalo v této kanceláři už asi třikrát. Teprve výměna ředitele protokolu vyvolala mediální a pouze mediální bouři,“ prohlásil prezident. Forejtova výměna se podle něj chystala několik měsíců.

Ředitel hradního protokolu podle Zemana neovlivňuje politická rozhodnutí prezidenta, pouze organizuje jeho návštěvy či cesty. Není tedy důvod, aby proti Forejtovi Mynář s Nejedlým intrikovali, poznamenal Zeman.

Autoři i kupci kompromitujícího videa jsou špína

Hlava státu označila lidi, kteří natočili kompromitující video, na kterém má být údajně Forejt zachycen a které se nedávno objevilo na internetu, za špínu, stejně jako ty, kdo ho koupili. Zeman ho neviděl a vidět ani nechce.

„Jestliže jsem tolerantní vůči soukromému životu svých spolupracovníků, tak to platí o každém včetně pana Forejta. Pokud tímto soukromým životem nepřekračuje zákon, tak mně do toho nic není,“ uvedl Zeman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Důvodem Forejtovy rezignace jsou osobní a zdravotní důvody. „Udělám všechno pro to, aby se naplnil jeho sen, to znamená, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu,“ dodal prezident. Zaslouží si to podle něj za obrovskou práci, kterou v minulosti vykonal.

Také mám občas pocit, že si potřebuji odpočinout, říká Zeman

Dodal, že se výměna na postu ředitele protokolu nestala narychlo, ale šlo o proces, který trval několik měsíců. Odbor protokolu převzal Miroslav Sklenář, který ho také vedl před Forejtem. Na otázku, proč byla Forejtovi na konci minulého týdne zapečetěna kancelář, Zeman odpověděl, že má být dotaz směřován na Mynáře, protože on řídí prezidentskou kancelář.

„A pokud jde o to, že si Jindra potřebuje odpočinout, milý pane redaktore, já mám občas také pocit, že si potřebuji odpočinout,“ řekl Zeman se zmínkou, že Forejt v minulosti podal rezignaci několikrát.