Forejt se vzdal místa ředitele protokolu Pražského hradu

Události: Odchod šéfa hradního protokolu (zdroj: ČT24)

Jindřich Forejt se vzdal z osobních a zdravotních důvodů místa ředitele protokolu Pražského hradu, skončí ke konci roku. V prezidentských službách působil čtrnáct let. Jméno jeho nástupce zatím není známé.

„Mohu potvrdit, že pan Jindřich Forejt se k dnešnímu dni z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou k 31. prosinci. Této žádosti bylo vyhověno. Nic více není třeba vydávat,“ uvedl ve vysílání České televize mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. 

Z Ovčáčkových slov rovněž vyplynulo, že se Forejt – vzhledem k nespecifikovaným zdravotním důvodům a množství nastřádaných volných dní, které musí vyčerpat – na Hradě zřejmě neobjeví.

Nástupce neznámý, odbor se bude řídit sám

Chod protokolu by to prý nijak ovlivnit nemělo, a to přesto, že vedením odboru nebyl nikdo pověřen ani provizorně. Hradní kancléř Vratislav Mynář to vysvětluje tím, že „odbor je natolik zdatný, vycvičený a erudovaný, že bude pokračovat ve své práci i bez ředitele Forejta“.

Kdo a kdy odcházejícího ceremoniáře ve funkci nahradí, v tuto chvíli rovněž není známo, byť bulvární deník Blesk už v pondělí informoval, že Hrad nástupce vybral. Oficiálně se ví jen to, že kancléř Vratislav Mynář jedná o možné částečné spolupráci s Forejtovým předchůdcem Miroslavem Sklenářem.

„V nejbližší době s ním povedu diskusi, jestli bychom uměli najít prostor pro částečné využívání jeho profesionálních služeb,“ řekl Mynář a na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta, dodal: „Nemyslím si, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není.“ 

Sklenář nyní působí v čínské firmě China Energy Company Limited (CEFC). Seznam.cz v pondělí uvedl, že je hlavním kandidátem na místo ředitele hradního protokolu. Kdyby nabídku odmítl, dalším v pořadí má být zástupce ředitele protokolu Vladimír Kruliš, člen Strany práv občanů, který měl v minulosti vztah s dcerou prezidenta Kateřinou Zemanovou. Blesk.cz jako další variantu uvedl dalšího zaměstnance hradního protokolu Tomáše Šebestu.

Mluvčí Ovčáček: Rozhodnutí Jindřicha Forejta plně respektujeme (zdroj: ČT24)

Všudypřítomný a chybující

Jindřich Forejt na Pražském hradě působil od roku 2002, a v prezidentské pracovně tak zažil všechny porevoluční prezidenty. Vrchním ceremoniářem se stal za prezidentského působení Václava Klause (2004), který na něj nedal dopustit a před třemi lety ho označil za nejlepšího protokolistu, jakého Česká republika za posledních sto let měla.

Forejt na Hradě zůstal i po nástupu Miloše Zemana a zejména při výkonu jeho mandátu se kvůli prezidentovým potížím s chůzí jevil jako všudypřítomný. V posledních měsících ale média stále častěji přinášela zprávy o tom, že Forejt (jehož s prezidentem spojuje například hluboký zájem o historii) nenachází společnou řeč s dalšími vlivnými silami Pražského hradu – kancléřem Vratislavem Mlynářem a prezidentským poradcem Martinem Nejedlým.

Hradní protokol byl navíc v posledních týdnech spojen s několika spornými situacemi. Vysvětlovat musel zpoždění prezidentského speciálu mířícího na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče. Forejt také oznámil udělení státního vyznamenání pamětníku židovského holocaustu Jiřímu Bradymu, jenž ho od Zemana ale nakonec nedostal. 

Mylná byla také informace, kterou měl Forejt předat Zemanovi, že americký velvyslanec Andrew Schapiro nebyl při letošním předávání státních vyznamenání 28. října přítomen na Pražském hradě.

Dolejší: Mynář a Nejedlý se snažili Forejta dostat z Hradu (zdroj: ČT24)

ČT: Forejta prověřuje NBÚ

Média také upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen při užívání drog. Server Hlídací pes z nahrávky publikoval několik fotografií, celé video zveřejnit odmítl. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Zda toto video stojí za Forejtovými osobními důvody k odchodu, Hrad odmítl komentovat.

Podle informací České televize se děním kolem Forejta už měsíc zabývá Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Odmítá ale říct, zda v souvislosti s kompromitujícím materiálem. Důsledkem by mohlo být odebrání bezpečnostní prověrky, kterou končící šéf protokolu má.

Další kariéra nejasná

Forejtova další kariéra zůstává nejasná. Úředník je nadále zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, kterým se stal kvůli budoucí kariéře v diplomatických službách. Prezident Miloš Zeman totiž už dříve otevřeně hovořil o tom, že Forejt se má stát velvyslancem ve Vatikánu. Vláda měla jeho vyslání do Vatikánu dokonce schválit, není ale jisté, že získá svolení vatikánské strany.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek možné vatikánské angažmá nechtěl komentovat a na pořadu dne podle něj nejsou ani diskuse o tom, zda by Forejt mohl zakotvit v Černínském paláci, kde (kvůli Hradu) čerpá služební neplacené volno. „Nechce se mi o tom vůbec uvažovat. Celá věc bude podstatná až ve chvíli, kdy by se na nás obrátil a chtěl u nás pracovat,“ podotkl ministr.

Ostatní politici jsou ještě rezervovanější. Forejtův odchod odmítl komentovat předseda vlády Bohuslav Sobotka, šéf lidovců Pavel Bělobrádek i druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

Vydáno pod