Policie plánuje tažení na sběrače lysohlávek

Vrchlabí – Policie na severu Čech nyní chystá nasadit hlídky do blízkosti horských sjezdovek. Právě tam totiž kromě běžných hříbků nebo babek začínají růst první letošní lysohlávky, pro jejichž halucinogenní účinky se každoročně do tamních lokalit chystají „houbičkoví“ sběrači. Strážníci proto plánují kontroly, při kterých mohou udělit tisícové pokuty a houby na místě zničit. Od letošního června přitom lze zabavovat a likvidovat i takové množství drog, jejichž držení je jen přestupkem.

Lyžaře na severočeských sjezdovkách na podzim pravidelně vystřídají sběrači halucinogenních hub. Sezona lysohlávek totiž právě v této době začíná a na hory tak vyrážejí ze širokého okolí, zejména měst. Mezi uživateli drog dobře známé omamné houby začínají růst zhruba od výšky 600 metrů nad mořem, mezi sběrači jsou navíc nejbohatší lokality dobře známé.

Vyšší koncentrace lidí v horských oblastech však s sebou nese další problém – hromadění odpadků, na což si stěžují lidé z blízkého okolí. Nejen proto se nyní sjezdovkách začnou rozhlížet i pořádkové hlídky. „Pomalu nám najíždějí, pravá sezona ale bude příští týden. Když je vidíme, tak je zkontrolujeme,“ vzkazuje policejní strážník z Janova nad Nisou Aleš Fiala.

Pokud je sběrač přistižen s méně než 40 kusy lysohlávek, nehrozí mu trestní stíhání. Nově se však jedná o přestupek, za který může následovat pokuta ve výši několik tisíc korun a odebrání všech hub. V České republice volně roste asi 20 druhů lysohlávek, z nichž však většina není halucinogenní. Naneštěstí pro jejich sběrače si je lze snadno splést s prudce jedovatými houbami. Jednou z nich je například hnědooranžově zbarvená čepičatka, která často roste v blízkosti lysohlávek.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod