Ženy, které po padesátce zhubnou, mají menší riziko rakoviny prsu, tvrdí vědci

U žen, které po svých padesátých narozeninách trvale zhubnou, je menší riziko onemocnění rakovinou prsu než u jejich vrstevnic, jež si drží stabilní váhu. Tvrdí to rozsáhlá studie publikovaná v Journal of the National Cancer Institute. 

Rakovina prsu je nejrozšířenější formou karcinomu u žen. Jenom v Česku touto chorobou ročně onemocní zhruba sedm tisíc z nich.

Jedním z rizikových faktorů rozvoje této nemoci u žen po menopauze je vysoký index tělesné hmotnosti (BMI). Doposud přitom neexistovaly důkazy, že by hubnutí toto nebezpečí mohlo naopak snižovat.

Na danou otázku se zaměřila rozsáhlá studie amerických vědců z American Cancer Society, Harvardovy univerzity a dalších institucí. Měli k dispozici data od více než 180 tisíc žen starších padesáti let, která byla dříve sesbíraná pro jiné studie. Jedná se o první studii na dané téma, jež měla dostatek respondentů.  

Hmotnost byla sledovaným ženám změřena za deset let v průměru třikrát – a to na začátku, po pěti a následně čtyřech letech.

Čím víc ženy zhubly, tím bylo riziko nižší

Výsledky studie následně ukázaly, že ženy s trvalým snížením hmotnosti měly menší riziko vzniku karcinomu prsu než jejich vrstevnice, jejichž váha se v průběhu desetiletí nezměnila.

Vliv přitom podle vědců mělo i to, o kolik respondentky zhubly. U žen, které ztratily od 2 do 4,5 kilogramu, bylo toto nebezpečí o 13 procent nižší než u těch se stabilní váhou. V případě zhubnutí od 4,5 do 9 kilogramů se jednalo už o 16 procent. Ženy, které shodily více než 9 kilogramů, pak měly riziko rakoviny prsu nižší o 26 procent. 

Respondentky, které sice nejprve výrazně zhubly, ale v následujících letech část své hmotnosti nabraly zpět, měly stále riziko rakoviny prsu nižší než ženy se stabilní váhou.   

„Naše výsledky ukázaly, že i malý trvalý úbytek váhy je u žen nad 50 let spojený s nižším rizikem rakoviny prsu,“ uvedla hlavní autorka studie Lauren Terasová z American Cancer Society Researchers. Studie by tak podle ní mohla být motivací pro starší ženy trpící obezitou či nadváhou. Jev tým vědců zaznamenal u žen, které nebraly postmenopauzální hormony.