SpaceX nese další čtyři astronauty na ISS, start se odkládal téměř dva týdny

Čtveřice astronautů z americké agentury NASA a Evropské vesmírné agentury (ESA) ve středu zamířila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) při dalším ze série letů zajišťovaných technologiemi společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Start modulu nazvaného Freedom se téměř dva týdny po původním termínu zdařil a posádka se za několik minut dostala na oběžnou dráhu.

Čtyřčlennou posádku tvoří astronauti NASA Jessika Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren a jejich kolegyně z ESA Samantha Cristoforettiová. Na ISS budou s dalšími třemi Američany, třemi ruskými astronauty a Němcem Matthiasem Maurerem.

Původně měla mise odstartovat z Kennedyho vesmírného střediska už 15. dubna, start se ale odkládal. U Floridy v uplynulých dnech panovaly nepříznivé povětrnostní podmínky, kvůli čemuž se zpozdil také návrat skupiny vesmírných turistů, která se na ISS věnovala různým vědeckým a komerčním aktivitám.

Studio ČT24: Vědec Václavík ke startu mise Crew-4 (zdroj: ČT24)

Start na jedničku

Středeční start už nic nenarušilo, loď Crew Dragon se po několika minutách oddělila od poslední části hnací rakety Falcon 9 a putovala samostatně ve výšce asi 200 kilometrů nad zemským povrchem. Podle předpokladů by ke svému cíli měla dorazit v noci na čtvrtek SELČ. 

Hines a Watkinsová jsou na svém prvním vesmírném letu, Lindgren a Cristoforettiová na druhém, uvádí NASA na svém webu. „Posádka stráví několik měsíců vědeckými aktivitami a údržbou na palubě, načež se čtyři astronauti vrátí na Zemi na podzim 2022,“ napsala vesmírná agentura. Výzkum se bude týkat „vědy materiálů, zdravotnických technologií a vědy rostlin“ a má být přínosem pro přípravy na objevování vesmíru za hranicemi zemské orbity i pro život na Zemi.