Mexiko vzdalo snahu o záchranu posledních sviňuch. Ruší zónu, kde měly mít klid

Mexická vláda oficiálně upustila od politiky udržování zóny bez rybolovu v místech, kde žije poslední asi desítka kriticky ohrožených sviňuch kalifornských. Podle ochránců přírody to znamená, že vzdala snahu o jejich záchranu.

Opatření oznámené ve středu nahrazuje „nulovou toleranci“ zóny bez rybolovu v horní části Kalifornského zálivu jinou metodou ochrany této zóny – nějaká pravidla omezující zde lodní provoz platí, jen když je zde pozorováno opakovaně víc než šedesát plavidel.

Mexiko podle kritiků nebylo schopné prosazovat ani doposud platná opatření; nové tresty jsou tedy zřejmě odsouzené k nedodržování – a poslední přežívající sviňuchy, jimž se zde říká vaquity (neboli kravičky), k vyhynutí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odborníci na životní prostředí oslovení agenturou AP tvrdí, že tento krok v podstatě ponechává nejohroženější mořské savce na světě napospas rybářským sítím, do nichž se mohou zamotat a utopit se. Tyto sítě byly hlavní příčinou jejich rychlého úbytku v minulých desetiletích – rybáři je zde nastražovali na totoaby neboli smuhy kalifornské. Měchýř této ryby, jež se vyskytuje jen ve vodách Kalifornského zálivu, je v Číně považovaný za lahůdku a prodává se za tisíce dolarů za kilogram.

Alex Olivera, mexický zástupce Centra pro biologickou rozmanitost, uvedl, že nová pravidla zavádějí proměnlivou škálu reakcí na situaci, která by ale vůbec neměla nastat. Ministerstvo zemědělství a rybolovu například uvádí, že použije 60 procent svých pracovníků pro vymáhání práva, pokud se v zakázané oblasti nachází 20 nebo méně rybářských lodí.

„To je hloupost. Čekají, až budou počítat lodě v oblasti označené jako ,místo s nulovou tolerancí', kde by neměla být ani jediná loď,“ komentoval opatření Olivera. „Pouštějí tam desítky člunů, tohle je konec konceptu nulové tolerance,“ řekl Olivera.

Další expert, který ale nechtěl být citován z obavy z následků, řekl, že nová pravidla neznamenají ochranu vaquity. „Zdá se, že úřady chtějí vaquitu dohnat k vyhynutí,“ konstatoval.

Boj rybářů s ochránci

V této oblasti Kalifornského zálivu pracují dvě lodě ekologické skupiny Sea Shepherd, jejichž posádky se snaží vytahovat z moře rybářské sítě – stále častěji přitom ale dochází ke konfliktům s lokálními rybáři, pro něž lov smuh představuje živobytí.

Smuha MacDonaldova
Zdroj: NOAA

Například v lednu dva rybáři narazili svým malým člunem do většího plavidla, které Sea Shepherd používá k vytahování sítí. Sea Shepherd později uvedl, že jeho plavidlo Farley Mowat vytahovalo z vod zálivu nelegální sítě, když lidé ze skupiny asi půl tuctu malých otevřených rybářských člunů začali na plavidlo házet benzinové bomby a zapálili příď a další část lodi.

Sítě zabavené plavidly Sea Shepherd jsou drahé, takže rybáři často obtěžují lodě ochránců přírody, aby se je pokusili získat zpět. Rybáři tvrdí, že od mexické vlády nedostali žádnou kompenzaci za ušlý příjem z rybolovu.

Ohrožený endemit

Horní část Kalifornského zálivu je jediným místem, kde vaquita žije. Těchto malých kytovců rok od roku ubývá, nejsou schopní migrace do míst, kde by byli méně ohrožení, ani se neumí naučit sítím se vyhýbat.

  • Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je takový, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Areály výskytu jednotlivých endemitů jsou rozdílné. Někdy se jedná o jednu lokalitu s rozlohou pouze několika metrů čtverečních.
  • Zdroj: Wikipedie

Mexické ministerstvo životního prostředí už dříve uvedlo, že pokles počtu vaquit a zmenšení oblasti, kde byly v posledních letech pozorovány, odůvodňuje zmenšení ochranné zóny, která teoreticky kdysi pokrývala většinu severní části zálivu.

Tato zóna, formálně známá jako „rezervace“ pro vaquity, začíná kolem delty řeky Colorado a táhne se na jih za rybářské město San Felipe a poblíž Puerto Peñasco.

Když se však počet vaquit snížil na několik desítek a poté na méně než tucet, rozhodli se vědci a ochránci životního prostředí, že se na „poslední odpor“ postaví v „zóně nulové tolerance“ – tedy v menší oblasti, kterou sviňuchy využívají nejintenzivněji.