Kosmický náklaďák Cygnus donesl na vesmírnou stanici kyslík i parmezán

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu.

Vesmírný kamion soukromé společnosti Northrop Grumman vynesla v sobotu raketa Antares z kosmodromu Wallops v americké Virginii. Už patnáctá loď Cygnus byla pojmenována S.S. Katherine Johnson na počest černošské matematičky, která se významně podílela na vesmírném programu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Johnsonová zemřela loni ve věku 101 let.

Loď Cygnus dopravila posádce ISS vodu a zásoby čerstvých potravin, například rajčata, oříšky, parmezán, uzeného lososa nebo karamel. Vedle toho má ale na palubě také naléhavě potřebný kyslík, který ze stanice uniká netěsností, oblečení a rovněž palivo.

Mezi nákladem je i systém pro recyklaci moči astronautů na pitnou vodu. Podle představitelů NASA dlouhodobé výzkumné mise posádek ve vesmíru vyžadují regeneraci 98 procent vody, což je cíl, který zatím žádná technologie nesplňuje. Systém, který nyní dorazil na ISS, by ho měl pomoci dosáhnout.

Cygnus také dopravil nové spací místo pro nyní sedmičlennou posádku vesmírné stanice. V současné době je v americké sekci ISS pět astronautů, z nichž čtyři přiletěli v listopadu lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Pátá, astronautka Kathleen Rubinsová, dorazila už v říjnu ruskou lodí Sojuz MS-17.

V americké části stanice jsou zatím čtyři místa na spaní. Astronaut Michael Hopkins proto doposud „nocuje“ v Crew Dragonu.

Kromě Rubinsové a Hopkinse tvoří aktuální posádku orbitálního komplexu ještě další dva astronauti NASA Shannon Walkerová a Victor Glover, astronaut japonské vesmírné agentury JAXA Soiči Noguči a dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov.