Ztracený britský chlapec se po šesti letech vrátil z Francie, kde ho ukrývala matka v kočovných komunitách

Události: Případ zmizení Alexe Battyho (zdroj: ČT24)

Policie v Británii vyšetřuje případ sedmnáctiletého chlapce, který se domů do Spojeného království vrátil po šesti letech. Tehdy se ztratil během dovolené ve Španělsku, nyní ho našli ve Francii. Podle britských médií jde o zvláštní případ, neboť před světem Alexe šest let ukrývala v kočovných komunitách jeho matka.

Alexe Battyho odvezla ze Španělska do Francie jeho matka, se kterou byl na dovolené. Podle britských médií na něj ovšem neměla opatrovnická práva. I když se po Alexovi slehla zem, celou dobu byl evidentně v pořádku.

Alex žil v odlehlých pyrenejských údolích, cestoval z místa na místo s kočovnou komunitou. Poslední dva roky pak společně s matkou strávili na jedné jihofrancouzské farmě. Chlapec používal jméno Zach a oba pracovali za byt a stravu. „Ano, byl to velký, statný chlapec plný života, který pomáhal na zahradě,“ uvedla Rolande Alibertová, starostka obce Camps-sur-l'Agly.

„Chtěla založit duchovní komunitu, to byl její cíl. Rychle jsem si uvědomila, že to je manipulátorka,“ řekla o Alexově matce její známá Susie Harrisonová.

Více ale policie zatím zveřejnit nechce a ani nemůže. Jen to, že teď už je chlapec v pořádku ve Velké Británii. „Mám velkou radost, že mohu oznámit, že Alex v pořádku dorazil po šesti letech domů do Spojeného království,“ potvrdil zástupce policejního velitele Matt Boyle.

Chlapce našel náhodný řidič

Překvapivý byl především způsob, jakým se Alex po šesti letech znovu objevil. Z ničeho nic, na francouzské silnici, mu zastavil náhodný řidič. „Šel lesem, v naprosto odlehlém místě, kde je to do nejbližší vesnice dvacet minut autem,“ popsal řidič Fabien Accidini, který Alexe našel. Své babičce v Anglii pak Alex odeslal zprávu, ve které říkal, že je v Toulouse, že ji má rád a že chce zpátky domů.

„Do doby, než sesbíráme více informací, nemůžu říct, jak bude toto vyšetřování dále probíhat,“ dodal zástupce policejního velitele Boyle. Policie teď zjišťuje, co se během šesti let dělo, zda byl chlapec ve Francii nedobrovolně a jestli nebyl obětí násilí.