Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes dvacet tisíc obětí. Mezi nimi je i Češka

Události ČT: Počet mrtvých po zemětřesení v Turecku a Sýrii roste (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že při zemětřesení v Turecku a Sýrii zemřela i pohřešovaná česká občanka. Ničivé otřesy si podle poslední bilance vyžádaly přes dvacet tisíc obětí. V samotném Turecku zemřelo přes sedmnáct tisíc lidí, sdělil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Do Sýrie míří od pondělí první humanitární konvoj.

„Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady. Další podrobnosti s ohledem na pozůstalé nebudeme poskytovat,“ sdělil mluvčí Černínského paláce Daniel Drake. O tom, že se jedna Češka v Turecku s trvalým pobytem v zemi pohřešuje, hovořil ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Zprávu o úmrtí české občanky při zemětřesení potvrdil i český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. Žádní další Češi podle něj nyní mezi pohřešovanými nebo zraněnými nejsou. „Nevylučuji ale, že se to může změnit,“ řekl šéf českého zastupitelského úřadu.

  • Člověk v tísni: 51945194/0300
    Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 118
    ADRA: 66888866/0300, variabilní symbol 389
    Český červený kříž, Fond humanity: 333999/2700, variabilní symbol 2301
    Diakonie: 292949292/0300, variabilní symbol 2023

Česko je podle středečního vyjádření ministra Lipavského připraveno případně prodloužit desetidenní pobyt týmu osmašedesáti záchranářů v Turecku a zvýšit i finanční a materiální pomoc. Postupuje podle tureckých žádostí o pomoc. Do země pošle příští týden generátory a spací pytle, monitoruje další požadavky.

Vláda podle šéfa diplomacie nezapomíná ani na Sýrii, kvůli komplikované bezpečnostní situaci tam ale bude pomoc posílat prostřednictvím mezinárodních organizací. Úřad vlády uvedl, že Česko na pomoc Sýrii pošle deset milionů korun. Stejnou částku už vláda vyčlenila i pro Turecko.

Počet obětí v Turecku prudce stoupl

V samotném Turecku při zemětřesení zemřelo nejméně 17 134 lidí. Zraněných je v této zemi více než 62 tisíc, asi osm tisíc se doposud podařilo zachránit z trosek. Zemětřesení postihlo více než třináct milionů lidí. 

Zřítily se tisíce budov, v nichž v tu chvíli spali jejich obyvatelé. Katastrofa zasáhla i několik velkých měst. Prohledávání sutin postupuje pomalu, proto panují obavy, že počet obětí ještě výrazně poroste. V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů z Česka.

Jedním z největších problémů pro Turecko je zajištění přístřeší pro statisíce lidí, kteří uprostřed zimy zůstali bez střechy nad hlavou. Otřesy zničily tisíce budov a nespočet dalších poškodily. Na stadionech a v sutinami zasypaných centrech měst se proto staví stany a v letoviscích na středomořském pobřeží se otevírají jindy zazimované hotely, píše agentura Reuters.

Vypořádání se s následky zemětřesení představuje zásadní problém pro konání nadcházejících voleb. Nejmenovaný turecký činitel to řekl agentuře Reuters, podle které je kvůli kritizované reakci vlády otřesena i pozice Erdogana. Parlamentní a prezidentské hlasování Ankara plánuje na polovinu letošního května.

Průzkumy veřejného mínění zveřejněné už před zemětřesením naznačovaly, že letošní volba bude pro Erdogana, který byl nepřetržitě od roku 2003 tureckým premiérem a od roku 2014 prezidentem, zatím tou nejtěžší. Jeho popularitu oslabily rostoucí životní náklady a propad liry. Nyní čelí kritice i za reakci vlády na jedno z nejničivějších zemětřesení, které Turecko v posledních desetiletích zasáhlo.

Humanitární pomoc do Sýrie proudila už před zemětřesením

Po sérii otřesů v Sýrii zahynulo nejméně 3162 lidí. Syrská státní média uvádějí 1262 obětí v oblastech kontrolovaných vládou, organizace Bílé přilby ve čtvrtek na Twitteru informovala o dalších devatenácti stech mrtvých v povstaleckých regionech. Zraněných je na pět tisíc.

V zemi pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Katastrofa zasáhla jak oblasti ovládané vládou v Damašku, tak regiony pod kontrolou povstaleckých skupin. Na severozápadě Sýrie byly už před touto katastrofou miliony lidí závislých na humanitární pomoci. 

„Jsme v kritické fázi… Dochází nám čas, stovky rodin jsou stále pod sutinami. Každá vteřina může znamenat záchranu života,“ napsala na Twitteru opoziční syrská organizace civilní obrany, známá též jako Bílé přilby, která působí na území v okolí Idlíbu kontrolovaném protivládními silami.

Do oblastí na severu Sýrie, které ovládají povstalecké skupiny, se dostal první konvoj s humanitární pomocí. Uvedl to Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen novinářům v Ženevě řekl, že Syřané naléhavě potřebují pomoc, která by mohla zachránit lidské životy.

„Obnovili jsme dnes (ve čtvrtek) přeshraniční dodávky pomoci OSN. Ulevilo se nám, že jsme se v této kritické době konečně mohli dostat k lidem na severozápadě Sýrie. Doufáme, že tato operace bude pokračovat, protože tato humanitární trasa je jedinou možnou cestou,“ uvedla šéfka turecké pobočky OCHA Sanjana Quaziová.

Přechod Báb al-Hava překročilo šest nákladních aut s pomocí. Do Sýrie přes něj míří i rodiny, jež do vlasti převážejí mrtvé, kteří zahynuli na turecké straně hranice. V oblastech pod kontrolou povstalců žijí čtyři miliony lidí.

Na místě pomáhá i Člověk v tísni

Tomáš Kocián z Člověka v tísni popsal, jak jeho organizace působí v postižených oblastech. V Sýrii je na místě víc než čtyři sta jejích pracovníků, zatímco do Turecka zaslala finanční dar.

„V Sýrii je výrazně menší kapacita místní samosprávy efektivně odpovědět na tu katastrofu. Místní lidé jsou už dvanáct let sužováni občanskou válkou. Nedávno se rozmohla epidemie cholery. Těch faktorů se nakupilo víc,“ vysvětlil Kocián, ale zároveň dodal, že se Člověk v tísni chystá poslat své pracovníky i do Turecka.

Studio 6: Pomoc Člověka v tísni po zemětřesení (zdroj: ČT24)

„Region, který už roky sužují krize, čelí další krizi s nepředstavitelnými ztrátami a škodami,“ citovala agentura DPA Corinne Fleischerovou, regionální ředitelku Světového potravinového programu (WFP) pro Blízký východ, severní Afriku a východní Evropu.

Na pomoc Turecku a Sýrii lidé v Česku zatím poslali humanitárním organizacím přes 53 milionů korun. Největší částku má ve své sbírce SOS zemětřesení Sýrie a Turecko i nadále organizace Člověk v tísni. Lidé na konto poslali k 41 milionům korun.

Šance na nalezení přeživších se stále snižují

Záchranáři v Turecku a Sýrii i třetí den po ničivém zemětřesení nacházejí pod troskami budov přeživší, varují ale, že naděje na záchranu zasypaných lidí se každou hodinou povážlivě snižuje.

V provincii Kahramanmaras se ve čtvrtek po 78 hodinách v sutinách domu dostala ven matka se dvěma dětmi, které záchranáři vyprošťovali patnáct hodin, informovala agentura DPA. Tento úspěch je ale spíše ojedinělý, naopak se stále zvyšuje počet obětí. Roli hraje i velmi chladné počasí, které znamená, že mnoho zasypaných zemře kvůli podchlazení.

„Prvních 72 hodin je rozhodujících. Šance na přežití je během prvních 24 hodin čtyřiasedmdesát procent, po 72 hodinách je to dvaadvacet procent a pátý den je to šest procent,“ řekl stanici Sky News Steven Godby, odborník na přírodní katastrofy z britské univerzity v Nottinghamu.

Studio 6: Zemětřesení v Turecku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Škody za až čtyři miliardy dolarů

Ekonomické škody způsobené zemětřesením, které tento týden zasáhlo Turecko a Sýrii, patrně přesáhnou dvě miliardy dolarů. Vyšplhat se ale mohou až na čtyři miliardy (přes 88 miliard korun) nebo i výše. V tiskové zprávě to píše globální ratingová agentura Fitch Ratings.

Pojištěné škody však budou vzhledem k nízkému pojistnému krytí v zasažených regionech mnohem nižší, možná kolem jedné miliardy dolarů, upozorňuje Fitch.

Po zemětřesení na severozápadě Turecka u města Izmit v roce 1999 vznikl turecký pojišťovací pool proti katastrofám TCIP s cílem pokrýt škody způsobené zemětřesením na obytných budovách v městských oblastech. Pool je uskupení pojistitelů, kteří uzavřeli dohodu o hromadném postupu při soukromém pojištění určitých pojistných rizik.

TCIP však nepokrývá ztráty na lidských životech, nároky z odpovědnosti za škodu ani nepřímé ztráty, jako je přerušení provozu. Pojištění proti zemětřesení je v Turecku technicky povinné, ale v praxi se často neuplatňuje. V důsledku toho není moc obytných nemovitostí pojištěno, zejména v mnoha zasažených oblastech s nízkými příjmy.

Pravidla nejen pro práci českých záchranářů

Koordinátor české pomoci v Turecku Petr Ošlejšek v pořadu Události, komentáře poznamenal, že přestože nedávný zásah tuzemských záchranářů v Libanonu byl obrovský, tak toto je katastrofa, která má daleko větší rozměry nejen z pohledu počtu zasažených osob, ale i charakteru sutin. Upozornil, že v Turecku jsou i téměř kompletně zničená města.

Tým českých záchranářů musí být na místě zásahu soběstačný, aby nepřidělával práci místním silám. Existují i mezinárodní pravidla a standardy, které týmy dodržují, aby spolu mohly komunikovat. Začíná to pravidlem rozdělení místa, pravidlem pro klasifikaci sutin a končí to systémem řízení, řekl Ošlejšek. „Tak mohou týmy z České republiky, Polska, Tchaj-wanu, Spojených států pracovat víceméně společně.“

Tým také musí být certifikovaný podle mezinárodní metodiky, aby byl schopen nepřetržitě pracovat. „To znamená, musí tam být například nastaven systém střídání směn (po šesti hodinách).“

Používaní psi jsou cvičeni na hledání živých osob. Při nálezu mrtvého těla je pak vždy nezbytná spolupráce s místními orgány, ať už jde o záchranáře, nebo policii. V mnoha případech hraje roli i kulturní zvyklost či náboženství. Někde si například rodina chce převzít zemřelého. Mandát mise na deset dní je základem pro podobné operace. „Podle situace bychom se rozhodovali dál,“ dodal Ošlejšek.

Čeští hasiči pomáhají obětem zemětřesení v Turecku a Sýrii (zdroj: ČT24)