Zdravotní stav postřeleného premiéra Fica se podle nemocnice dál zlepšuje

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl po atentátu z poloviny května hospitalizován, se postupně zlepšuje. Potvrdilo to pondělní konzilium na základě výsledků vyšetření a následně o tom informoval úřad slovenské vlády i nemocnice v Banské Bystrici, ve které Fico prodělal operace.

Úřad vlády v tiskovém prohlášení ani nemocnice ovšem nezveřejnily bližší informace o stavu devětapadesátiletého politika.

Atentátník podle dostupných informací několikrát zasáhl premiéra, na kterého střílel z pistole po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová. Podle soudu, který útočníka poslal do vazby, muž střílel do trupu a břicha oběti.

Střelcem byl podle slovenských médií jednasedmdesátiletý Juraj C., jehož policisté zadrželi bezprostředně po činu. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí vězení na 25 let nebo na doživotí.

Výjezdní jednání slovenské vlády by i po atentátu na Fica měla pokračovat. Slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba o víkendu oznámil, že kabinet chce do léta stihnout ještě nejméně dvě zasedání v regionech. Na těchto jednáních vláda kromě jiného obvykle rozděluje dotace na menší regionální projekty.