Zasáhli jsme velitelské stanoviště Černomořské flotily, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly ráno u Sevastopolu na anektovaném Krymu zasáhly velitelské stanoviště ruské Černomořské flotily. Podle agentury Reuters to uvedla ukrajinská armáda. Šéf Sevastopolu Michail Razvožajev informoval nejprve o dronových útocích, později upřesnil, že na poloostrov zaútočily rakety. Incident hlásí i ruské černomořské letovisko Soči, kde hořelo ve skladu paliv a maziv nedaleko tamního letiště. Podle telegramového kanálu Baza požár způsobil útok bezpilotního letounu, který udeřil stylem kamikadze. Naopak ruské drony zasáhly v noci na středu ropnou rafinerii v Kremenčuku v centrální části Ukrajiny a způsobily tam požár.

Na sociálních sítích se během dne šířily snímky mohutného sloupu dýmu mezi Sevastopolem a městem Inkerman, v místech, kde se patrně nachází sklad ropy ruské Černomořské flotily, uvedla agentura Unian.

Ukrajinská armáda o úderu u Sevastopolu informovala bez dalších podrobností. Uvedla pouze, že útok byl úspěšný. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov předtím podle Unian potvrdil, že Ukrajina na Krymu provedla raketový útok. Bez dalších detailů uvedl, že ukrajinské síly na Krymu útočí na ruskou vojenskou techniku.

Informační kanály na platformě Telegram podle serveru Ukrajinska pravda kromě toho psaly o výbuších u letiště Belbek u Sevastopolu a o útoku raketou Storm Shadow britské výroby na místo pobytu ruských jednotek ve vesnici Verchnosadove, také nedaleko Sevastopolu.

„Podle zpřesněných informací naše protivzdušná obrana odrazila raketový útok na Sevastopol. Nyní je ve městě klid,“ uvedl na Telegramu gubernátor Sevastopolu Razvožajev. Podobná tvrzení ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Požár v Soči

Zpravodajský kanál Mash napsal, že obyvatelé ruského letoviska Soči slyšeli brzy ráno zvuk exploze. Portál Baza později zveřejnil video, které podle něj zachycuje okamžik úderu bezpilotního letounu. Kdo stroj vyslal, kanál nezmiňuje. Ruské úřady zatím informaci o útoku dronu nepotvrdily.

Krasnodarský gubernátor Veniamin Kondraťjev ráno oznámil, že ve městě hoří sklad s palivem, podle starosty města Alexeje Kopajgorodského vzplála nádrž s naftou. Incident se podle nich vyšetřuje. Kondraťjev nicméně potvrdil, že hořelo v té části Soči, kde se nachází i letiště. To podle agentury TASS fungovalo normálně.

Letovisko Soči se nachází v ruském Krasnodarském kraji. Ve městě se v uplynulých týdnech uskutečnilo několik zahraničních jednání ruského prezidenta Vladimira Putina mimo jiné s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem či běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Ruské útoky na rafinerii v Kremenčuku

„Včera (v úterý, pozn. red.) večer Rusové opakovaně zaútočili na Poltavskou oblast. Náš systém protivzdušné obrany odvedl proti nepřátelským bezpilotním letounům dobrou práci,“ uvedl k ruským útokům oblastní šéf Lunin.

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru byla rafinerie v Kremenčuku terčem útoků opakovaně, napsala agentura Reuters.

Ukrajinská armáda ve středu oznámila, že se jí podařilo sestřelit 17 z 24 dronů, které Rusko nad Ukrajinu v noci na středu vyslalo. Agentura Reuters uvedla, že nebyla schopna zmíněná tvrzení nezávisle ověřit.

„V Kremenčuku hoří nějaké sklady a závod na zpracování ropy, zatím nemáme bližší informace. Vypadá to ale, že tam dopadla minimálně jedna raketa vystřelená ruskými silami,“ informoval ukrajinský zpravodaj ČT David Miřejovský.

Zpravodaj Miřejovský o vývoji situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)