Žádné mobily. Žáci si už ve Francii nezavolají ani ve třídách, ani na školních dvorech

Události: Zákaz mobilů ve francouzských školách (zdroj: ČT24)

Od pondělí si už žáci do 15 let ve francouzských školách nezatelefonují.  Začne platit zákaz mobilních telefonů, a to jak ve třídách, tak i na školních dvorech. Výjimku mají handicapované děti. Ostatní mohou přístroje používat jen tehdy, bude-li to součástí výuky. Učitelé věří, že zákon přiměje děti k většímu soustředění na výklad.

Učitel Christophe Rousseau má ohledně mobilů jasno. „Telefon nemá ve škole co dělat, ruší výuku, učitele i studenty. Navíc žáci pak nemluví ani mezi sebou a jen sledují displeje svých přístrojů.“ 

Až dosud mohli ředitelé a učitelé ve Francii zakazovat používání mobilních telefonů na základě školního řádu. Teď jim přišel na pomoc zákon, který platí ve všech školách po celé Francii. Žáci musí mít telefony, tablety a chytré hodinky v brašnách nebo uložené ve skříňkách.

Pokud bude chtít žák kontaktovat své rodiče anebo naopak oni jeho, mohou tak učinit prostřednictvím učitele. Někteří studenti tomuto rozhodnutí rozumí. Nechápou ovšem zákaz používání telefonů o poledních přestávkách. „Pokud máme dvě hodiny na oběd, tak je to pak bez telefonu trochu dlouhé,“ konstatovala jedna studentka.

Vláda se rozhodla jednat proto, že závislost na chytrých telefonech už od dětství může mít řadu negativních důsledků. „Děti dnes na školních dvorech už nehrají honěnou nebo fotbal, ale dívají se na své telefony. Z hlediska pedagogického nebo výchovného je to problém,“ řekl ministr školství Jean Michel Blanquer. 

Podle opozice zákon nic neřeší, protože nezmiňuje žádné postihy, pokud žáci nařízení neuposlechnou. Mohou pouze dočasně o telefony přijít. „Zabavené telefony odevzdáme vedení školy, žáci je dostanou buď večer, nebo na konci týdne, ale vždy si pro ně musí přijít rodiče,“ vysvětlil schválený postup učitel Christophe Rousseau. 

Zákaz používání mobilních telefonů ve školách sliboval v předvolební kampani Emmanuel Macron. Zatím se týká žáků a studentů přibližně do patnácti let věku. Prezident si přeje, aby v budoucnu platilo něco podobného i pro vyšší vzdělávací stupeň. Tedy i pro lycea.