Ordinace adiktologů plní stále častěji děti závislé na počítačích a mobilech

Přibývá dětí závislých na počítačích a mobilech (zdroj: ČT24)

Stále více mladistvých je závislých na počítačích a mobilních telefonech. Mnohdy se to projevuje už na dětech na prvním stupni základní školy. Nejzranitelnější skupinou jsou děti ve věku 12 až 16 let. Podle ministerstva zdravotnictví je situace vážná, a proto vytvořilo novou pracovní skupinu. Na situaci reagují i adiktologové, kteří rozšiřují své týmy.

Terapeutický tým rozšířili například v adiktologické ambulanci v Kladně. Nově tam vznikl i program, který je specializovaný právě pro děti, které propadly technologiím. 

„Děti koukají na youtubery, rodiče koukají na seriálové postavy. Je to útěk z reality a snaha žít život někoho jiného, protože to je jednodušší,“ říká vedoucí Adiktologické dorostové ambulance Kladno Michaela Štáfková.

Aby adiktologové zjistili, co děti k závislosti vede, snaží se navázat vztah s rodinami. To ale může trvat i půl roku.

U mladších pacientů je podle psychologů důležité připravit rodinný program jako náhradu za čas, který dřív trávili sami s elektronikou, a vymezit přesný čas strávený s počítačem. „Ve věku šest, sedm let to může být maximálně hodina denně. V pozdějším věku třeba i dvě hodiny denně, ale za podmínky, že vím, co moje dítě na internetu dělá a jaký postoj k tomu má,“ uvádí Štáfková.

Jak poznat hranici závislosti?

Rozhodující pro konstatování, že už se jedná o závislost, je podle adiktologů především počet hodin prožitých ve společnosti tabletu, mobilu nebo počítače.

Alarmující známkou je změna chování ‒ dítě přestává chodit do kroužků, neplní úkoly školní ani ty, které má doma.

Indicií je i nadměrná nervozita, když dítě někdo u počítačové aktivity vyruší. Závislost na technologiích se projevuje podobně jako u drog nebo alkoholu ‒ abstinenčními příznaky, agresivitou, krádežemi či poruchami chování.