Za plán zavraždit britskou královnu kuší dostal Chail devět let za mřížemi

Devět let za mřížemi vyměřil soudce britskému mladíkovi, který byl předloni zadržen na hradě Windsor. Ostraze řekl, že chtěl zabít tehdejší královnu Alžbětu II. Jednadvacetiletý Jaswant Singh Chail letos v únoru přiznal vinu v několika bodech včetně vyhrožování panovníkovi. Do vězení má jít po završení psychiatrické léčby, píše agentura Reuters.

Chail pronikl do Windsoru o Vánocích roku 2021 s nabitým samostřílem, oděný v černém kostýmu s maskou. Alžběta II. byla tehdy v areálu i se svým nejstarším synem Charlesem, nic se jí však nestalo.

Chail na místě činu řekl ochrance: „Jsem tady, abych zabil královnu.“ Bez boje se vzdal a později vyšetřovatelům řekl, že si po příchodu na hrad vše rozmyslel a bylo mu jedno, jestli jej ostraha zabije nebo zadrží.

Obviněn byl mimo jiné na základě zákona zvaného Treason Act („zákon o velezradě“) z roku 1842, který pojednává výslovně o napadení monarchy nebo pokusu o takovýto útok. V únoru přiznal vinu a nyní se podle médií stal prvním člověkem odsouzeným za velezradu ve Velké Británii za více než 40 let. Také se přiznal k vyhrožování smrtí a držení útočné zbraně.

Prozatím zůstane v psychiatrické léčebně s maximální ostrahou, kam poprvé zavítal na začátku roku 2022, rozhodl soudce Nicholas Hilliard. Chailovi uložil takzvaný hybridní trest, což znamená, že bude přesunut do vězení, „až po obdržení léčby, kterou potřebuje“. Čas strávený v léčebně se mu bude počítat do výkonu trestu.

Útočník si myslel, že patří k řádu Sithů

Mladík z jihu Anglie se podle prokurátorů zajímal o masakr z roku 1919, při němž britští vojáci začali střílet do lidí v indickém Amritsaru, a dával také najevo zájem o širší ideologii zaměřenou na boření starých systémů.

Ta zřejmě zahrnovala i fiktivní prvky ze světa Hvězdných válek a podle soudce Hilliarda nakonec mladík „ztratil kontakt s realitou“ a myslel si, že patří k řádu Sithů. Soudce nicméně řekl, že Chail nebyl „psychotický“, když útok na královnu plánoval.