Alžběta II. pomohla klidné proměně impéria v Commonwealth, soudí historici

Politolog a historik Jan Květina vnímá zesnulou královnu Alžbětu II. jako panovnici mezi dvěma krizemi. Dle jeho slov se podepsala pod úspěšný, nenásilný rozpad britského impéria a vládla až po současnou krizi, kterou odstartoval odchod Spojeného království z EU. V sedmdesátiletém mezidobí ji lze podle něj označit také za prvek kontinuity, jenž vždy dokázal najít správnou reakci v reprezentativní rovině.

V podobném duchu hovořil v České televizi také historik Jaroslav Miller, podle něhož prošla monarchie za dobu panování Alžběty II. zásadní změnou, kterou zahájil rozpad britského impéria a jeho metamorfóza v poměrně úspěšný projekt Commonwealthu.

„Rozpad britského impéria provázelo po druhé světové válce velké očekávání. Alžběta II., ačkoli nebyla aktivním politikem, ovšem dokázala vtisknout monarchii novou tvář,“ doplnil Květina, který poukázal také na její schopnost předvídat, jakým způsobem se bude svět vyvíjet. 

Commonwealth tvoří v současnosti 56 zemí. Užší okruh 15 zemí (Commonwealth realms) uznává britského krále Karla III. za svého panovníka. „Myslím si, že takhle nenásilně se žádné impérium nerozpadlo a Alžběta II. má na tom nepochybně lví podíl,“ pokračoval Miller.

„V době její korunovace bylo naprosto jasné, že už dávno neplatí fráze, že nad britským impériem slunce nezapadá,“ doplnila Petra Johana Poncarová z Ústavu anglofonních literatur a kultur FF UK.

Královna podle ní po svém nástupu na trůn zmínila ideu, že je potřeba se vyrovnat s temnou koloniální minulostí a britské společenství národů přetransformovat. „V tomto ohledu se dosáhlo pokroků, ale myslím si, že tento proces ještě pořád pokračuje a že je potřeba ještě mnoho vykonat,“ konstatovala Poncarová.

Zcivilnění britské monarchie

Lví podíl měla Alžběta II. dle Millera také na zcivilnění britské monarchie, což dokázala například otevřením Buckinghamského paláce pro veřejnost na počátku 90. let. „Toto gesto ukázalo určitou modernizaci monarchie a mělo královské rodině opět vydobýt respekt,“ dodal Miller.

Květina v kontextu zcivilnění britské monarchie připomněl Alžbětinu epizodní roli po boku Daniela Craiga (agenta 007) při příležitosti zahájení olympijských her 2012 v Londýně, která podle něj neuvěřitelně zvýšila popularitu královské rodiny. 

Nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Velké Británie označil za zdrženlivou konzervativní modernizátorku.