Výměna policejního prezidenta či řešení migrace silou. Fico ohlásil první kroky své případné vlády

Jestliže bude Smer–SD ve vládě, první dvě pozice, které čeká výměna, jsou policejní prezident a speciální prokurátor, prohlásil předseda vítězné strany slovenských parlamentních voleb Robert Fico. Šéfem slovenské policie je v současnosti Štefan Hamran, úřad speciálního prokurátora zastává Daniel Lipšic. Dalším z prvních rozhodnutí nového slovenského kabinetu, pokud bude Smer jeho součástí, by bylo obnovení kontrol na zelené hranici se Slovenskem. Fico také řekl, že chce prosazovat zahájení mírových jednání v rusko-ukrajinské válce.

„Může být v čele policejního sboru Štefan Hamran, který neprošel výběrovým řízením a byl kvůli němu měněn zákon?“ táže se Fico. Stejně tak se ptal, zda v čele speciální prokuratury může být „člověk, který je pravomocně odsouzen, podvodník, který nenávidí Smer, a je bývalým politikem“. 

Šéfem slovenské policie je v současnosti Štefan Hamran, úřad speciálního prokurátora zastává Daniel Lipšic. Policie a úřad speciální prokuratury vyšetřují například různé kauzy z doby předchozího dlouholetého vládnutí Smeru-SD. Fico vyšetřování těchto případů opakovaně zpochybňoval. Podle tisku v těchto kauzách byly již odsouzeny čtyři desítky lidí a další osoby čelí stíhání.

Povolební tisková konference Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Migrace

K řešení nelegální migrace je podle Fica třeba použít sílu. Jedno z prvních rozhodnutí nové slovenské vlády, pokud se jeho strana stane součástí vládní koalice, bude dle Fica obnovení kontrol na zelené hranici s Maďarskem. Slovensko je pro migranty tranzitní zemí při jejich snaze dostat se do západní Evropy.

Fico rovněž sdělil, že zahraničně-politická orientace Slovenska se nebude měnit. „Nelíbí se mi, že Evropská unie nemá na některé věci vlastní názor, že je ve vleku Spojených států. Nelíbí se nám, že Evropská unie není mírový projekt,“ prohlásil zároveň.

Smer-SD nadále odmítá vojenskou pomoc Ukrajině. „Neměníme nic na tom, že jsme připraveni Ukrajině pomáhat humanitárně, při obnově samotného státu, ale náš názor na vyzbrojování Ukrajiny znáte,“ uvedl. Dodal, že strana chce prosazovat zahájení mírových jednání ohledně konfliktu na Ukrajině, která se od loňského února brání ruské agresi.