Ve Francii se bouří proti stavbě nádrže. O víkendovém protestu mluví ministr jako o „výlevu násilí“

Horizont ČT24: Francouzské protesty proti výstavbě nádrže (zdroj: ČT24)

Francií zmítají další protesty – vedle hlasitých nepokojů kvůli důchodové reformě se na západě země vzbouřily tisíce lidí proti plánované výstavbě vodní nádrže. Aktivisté proti ní protestují už několik měsíců, o víkendu se tvrdě střetli s bezpečnostními složkami. Minimálně devětadvacet policistů a sedm demonstrantů utrpělo zranění. Vláda mluví o neomluvitelném násilí a radikalizaci.

Pole u Sainte-Soline na západě Francie se proměnilo na improvizované bojiště. Zahalil ho kouř z dýmovnic a slzný plyn. Do terénu francouzské úřady nasadily na tři tisíce policistů, ve vzduchu bylo deset vrtulníků. Těžkooděnci se snažili zkrotit rozzuřený dav.

Tisíce demonstrantů se naopak kryly deštníky i plynovými maskami. Protestující házeli molotovovy koktejly i kameny, zapalovali policejní auta.

„Tento výlev násilí je naprosto neomluvitelný, jasně organizovaný krajně levicovými skupinami,“ podpořil zasahující jednotky francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

To vše se děje kvůli měsíce se táhnoucímu sporu o výstavbu vodní nádrže. Farmářům má pomoci přečkat extrémně suchá léta, aktivisté ale tvrdí, že projekt zvýhodňuje jen velké pěstitele a že kvůli nádrži klesnou zásoby spodní vody až o sedmesát procent.

„Boj za vodu, stejně jako za důchody“

Kvůli vodní nádrži už aktivisté ostře protestovali loni v říjnu. Odhodlání ekologů po měsících nepolevilo a vzbouřili se znovu v týdnu, kdy Francii zasáhly masové násilné nepokoje kvůli chystané důchodové reformě. A podle řady demonstrantů u Sainte-Soline to není náhoda.

„Je to souběh bojů za vodu, stejně jako za důchody. Páchají na nás stejné násilí,“ říká mluvčí Unie farmářů Benoit Jaunet.

Francie čelí alarmujícím dopadům změn klimatu. Země zažila tu nejsušší zimu za posledních šest dekád a pravidelně se potýká s nedostatkem vody. Loni v létě pak západní regiony zasáhly rozsáhlé lesní požáry, které se dosud nepodařilo uhasit.