TÉMA

Ekologové

Zamčený předseda i „rekord ve zradě“. Hledání aliancí stranám ve Francii komplikují spory

Jen několik týdnů zbývá do francouzských parlamentních voleb, ve kterých analytici favorizují krajně pravicové Národní sdružení (RN) před stranou prezidenta Emmanuela Macrona. Řada menších politických subjektů se před volbami snaží zlepšit svou pozici vytvořením nových spojenectví. Těm však stojí v cestě spory mezi politiky. Ve straně Republikáni došly tak daleko, že vedení vyloučilo vlastního předsedu, který se zamkl v sídle strany. Spojenectví na krajní pravici pak vedlo ke slovům o „světovém rekordu ve zradě“.
14. 6. 2024Aktualizováno14. 6. 2024, 21:24|

Ve Francii se bouří proti stavbě nádrže. O víkendovém protestu mluví ministr jako o „výlevu násilí“

Francií zmítají další protesty – vedle hlasitých nepokojů kvůli důchodové reformě se na západě země vzbouřily tisíce lidí proti plánované výstavbě vodní nádrže. Aktivisté proti ní protestují už několik měsíců, o víkendu se tvrdě střetli s bezpečnostními složkami. Minimálně devětadvacet policistů a sedm demonstrantů utrpělo zranění. Vláda mluví o neomluvitelném násilí a radikalizaci.
27. 3. 2023|

Ekonomika proti přírodě. Tropické lesy na Yucatánu protne železnice

Jedna z nejslavnějších turistických destinací na světě, mexický poloostrov Yucatán, řeší velký problém. Vláda tam plánuje postavit železnici, která propojí pláže na pobřeží s proslulými mayskými památkami. Jenže projekt vede skrz výjimečný ekosystém a ochránci přírody i někteří vědci varují, že přinese víc škody než užitku.
14. 1. 2023|

Ekologové vyzývají k zastavení stavby rozhledny na polské straně Králického Sněžníku

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) v úterý s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že se při stavbě porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
22. 6. 2021|

Blokáda chvaletické elektrárny po téměř 48 hodinách skončila. Aktivisté považují akci za úspěšnou

Symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny v neděli skončila, ekologičtí aktivisté kolem 13 hodiny odešli. Proti prodloužení chvaletického provozu aktivisté protestovali od pátku. Aktivisté považují akci za úspěch. „Podařilo se upozornit na problém, který představuje těžba a spalování uhlí,“ řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my. Protest neomezil provoz elektrárny. Policie, která byla celou dobu na místě, nemusela zasahovat.
7. 7. 2019Aktualizováno7. 7. 2019, 14:16|

Projekt, který probudil společnost. Před 30 lety Maďarsko pohřbilo vodní dílo Gabčíkovo–Nagymaros

Před třiceti lety rozhodla poslední komunistická vláda v Maďarsku o pozastavení prací na vodním díle Gabčíkovo–Nagymaros. Ústupek masovým protestům ekologického hnutí byl předzvěstí pádu režimu v zemi. Osekaný projekt, který na Dunaji nakonec vybudovalo Československo, budí vášně dosud. Slovensko ale tvrdí, že obavy ekologů se nepotvrdily.
13. 5. 2019|