Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci vyzývající k příměří v Pásmu Gazy, deset zemí včetně Česka bylo proti

Valné shromáždění OSN schválilo převážnou většinou rezoluci, která žádá humanitární příměří v Pásmu Gazy. Pro hlasovalo 153 států, proti bylo deset zemí včetně České republiky, dále také Spojené státy a Izrael. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou právně závazné, podotýká agentura AP.

Mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN nechaly svolat arabské a muslimské země poté, co minulý týden Spojené státy vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která rovněž vyzývala k zastavení bojů mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Text rezoluce podle agentury AFP vyzývá k „okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy“ a také k okamžitému a nepodmíněnému propuštění všech rukojmí. Požaduje také ochranu civilního obyvatelstva.

Valné shromáždění naopak neschválilo americký pozměňovací návrh, který do textu chtěl přidat odsouzení „hanebných teroristických útoků“ Hamásu ze soboty 7. října, při kterých teroristé podle izraelských úřadů zavraždili nejméně dvanáct set lidí. Se svým pozměňovacím návrhem neuspělo ani Rakousko, které chtělo do textu uvést, že rukojmí uneslo hnutí Hamás a další organizace.

„Aktivně jsme podporovali, aby text rezoluce zahrnoval odsouzení teroristického útoku Hamásu ze 7. října a jasnější jazyk k okamžitému propuštění rukojmí držených Hamásem a dalšími teroristickými skupinami. Vzhledem k tomu, že tyto změny se do textu nepodařilo prosadit, hlasovalo Česko proti,“ komentoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan označil text rezoluce za pokrytecký. Příměří by podle něj jen vedlo k posílení Hamásu. Naopak palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr po hlasování prohlásil, že úterý je „historickým dnem“. „Je naším společným úkolem pokračovat na této cestě, abychom mohli vidět konec této agrese proti našemu lidu.“

Spojené státy podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové podporují výzvy k propuštění rukojmí, navýšení humanitární pomoci Pásmu Gazy či zlepšení ochrany civilistů. „Příměří by nyní bylo v nejlepším případě dočasné a v nejhorším nebezpečné,“ konstatovala velvyslankyně.

Úterní rezoluce dostala více hlasů než podobný text, pro který ve Valném shromáždění OSN v říjnu hlasovalo 120 zemí, píše agentura AP. Mezi evropskými zeměmi nyní hlasovalo proti rezoluci vedle Česka také Rakousko. Německo, Slovensko či Maďarsko se hlasování zdržely.