V Záporožské oblasti dál zuří tvrdé boje. Podle Kyjeva se okupanti dostali u Bachmutu do defenzivy

U Orichivu v ukrajinské Záporožské oblasti druhou noc zuřily tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou, která se v této oblasti snaží postoupit, a ruskými invazními silami. Na svých stránkách o tom informuje BBC. Podle některých západních médií jsou zesílené boje v tomto úseku fronty začátkem aktivní fáze dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Podle ukrajinského ministerstva obrany se dál bojuje i u Bachmutu, který Rusové před časem dobyli.

BBC uvádí, že ukrajinské jednotky se u Orichivu snažily postoupit za podpory dělostřelectva, tanků a dronů. Také ruští vojenští blogeři informují o tvrdých bojích několik desítek kilometrů jihozápadně od Záporoží.

Ukrajinský generální štáb se ve svém ranním přehledu situace na bojišti omezil na tvrzení, že v Záporoží „nepřítel setrvává v defenzivě“. Zmínil ovšem také pět vzdušných úderů ruských sil v oblasti a vyjmenoval celkem třináct obcí v regionu, na které mířily ruské dělostřelecké útoky.

Představitel Ruskem dosazené správy okupované části Záporožské oblasti Vladimir Rogov ve čtvrtek večer na Telegramu napsal, že „v dané chvíli znovu propukly aktivní vojenské operace mezi Orichivem a Tokmakem“. Ruští vojáci podle něj „udržují pozice v aktivní obraně“.

Město Tokmak ležící na jih od Orichivu mnoho vojenských expertů považuje za klíčový cíl pro ukrajinskou armádu při možném postupu směrem k Azovskému moři.

Cílem ukrajinské ofenzivy, o níž spekulují západní média, je získat zpět Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny. Podle některých expertů se Ukrajinci pokusí získat přístup k Azovskému moři, aby ruské invazní jednotky v této části země odřízli, čímž by vznikla dvě oddělená uskupení. To by jednak oslabilo jejich bojové schopnosti a jednak by Rusko ztratilo pozemní přístup ke Krymskému poloostrovu. Krym Rusko protiprávně zabralo v roce 2014.

Epicentrem bojů je stále frontová linie na východní Ukrajině, uvádějí zatím ukrajinští představitelé. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová sdělila podle americké stanice CNN, že ukrajinské jednotky aktivně bojují kolem města Bachmut, které před časem Rusové dobyli. Nyní jsou podle ní okupační jednotky v defenzivě a snaží se udržet své pozice. 

Události: Tvrdé boje na jižní Ukrajině (zdroj: ČT24)

Noční ostřelování Žytomyrské oblasti

Ostřelování města Zvjahel v Žytomyrské oblasti nepřežil jeden člověk, další tři lidé utrpěli zranění. Dopadly tam úlomky rakety, kterou sestřelila ukrajinská protiletecká obrana, informuje RBK Ukrajina s odvoláním na místní úřady.

„Podle předběžných informací byla v noci při leteckém poplachu zničena jedna raketa. Kvůli dopadu úlomků ve Zvjahelu byl zcela zničen jeden obytný dům, dalších dvanáct je poškozených,“ uvedl šéf vojenské správy Žytomyrské oblasti Vitalij Bučenko. Zvjahel, který do loňského listopadu nesl název Novohrad-Volyňskyj, leží stovky kilometrů od míst aktivních bojů.

Ukrajinská armáda v noci na pátek sestřelila čtyři rakety s plochou dráhou letu, deset útočných dronů a několik ruských průzkumných bezpilotních letounů, informovalo ráno ukrajinské letectvo.

Vjačeslav Gladkov, guvernér ruské Bělgorodské oblasti, sousedící s Ukrajinou, informoval ráno na Telegramu o tom, že v noci v tomto regionu pracovala protiletecká obrana. V městečku Razumnoje na jihovýchod od Bělgorodu byl údajně poničen panelový dům a několik dalších staveb. Gladkov také uvedl, že „se střílelo“ v Šebekinu ležícím jen několik kilometrů od hranice s Ukrajinou a že kvůli pokračujícímu ostřelování není zatím možné zjistit přesné škody. Ruské úřady za noc na pátek evidují tři zraněné, dva z nich skončili v nemocnici.

Zelenskyj: Rusko se snaží ekocidu ještě zhoršit

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoposelství uvedl, že se Rusko snaží ještě zhoršit ekocidu, kterou způsobilo zničením Kachovské přehrady. Podle něj ruské síly nadále ostřelují Chersonskou oblast postiženou záplavami, přičemž útočí i na místa, odkud se lidé evakuují.

Zelenskyj v nočním projevu také vyzdvihl výsledky ukrajinských sil v bojích v Doněcké oblasti, podle něj probíhají v regionu velmi těžké boje. „Jsem vděčný těm, kteří těchto výsledků dosáhli. Dobrá práce v Bachmutu. Krok za krokem,“ dodal. Zmínil se také o dalších oblastech, kde dochází k těžkým bojům, ale poznamenal, že nebude sdělovat podrobnosti.

K dění na frontě se vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin, podle něhož ukrajinská protiofenziva začala. „Rozhodně lze konstatovat, že ukrajinská ofenziva začala, a nasazení (ukrajinských) strategických záloh tomu nasvědčuje,“ řekl novinářům Putin. „Nepřítel neměl úspěch v žádném ze sektorů,“ dodal Putin s tím, že boje byly v posledních dvou dnech velmi intenzivní.

Začala ukrajinská protiofenziva, říká expert

Podle Michala Smetany z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je patrné posílení ofenzivních operací stran Ukrajiny minimálně na třech místech.

„Jsou to Záporožská oblast, druhou je Doněcká oblast západně od Vuhledaru a třetí kolem Bachmutu. Z naší perspektivy těch, co konflikt sledujeme, je tohle začátek ukrajinské ofenzivy. V každém konfliktu budou ztráty na technice a na životech. Ztráty na ukrajinské straně budou, ale v žádném případě to teď nevypovídá nic o tom, jestli ta ofenziva bude úspěšná, nebo ne,“ komentuje.

„Pokud by se Ukrajině podařilo přetnout logistické trasy na jihu země, které tam vybudovalo Rusko pro svoji armádu a dostat se potenciálně až k Azovskému moři, tak by to byl obrovský úspěch,“ dodal.

Michal Smetana hovořil o bojích na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní analytik Bříza: Hlavní úder teprve přijde

Podle bezpečnostního analytika Vlastislava Břízy z FSV UK protiofenziva ještě neodstartovala. „Především vidíme mistrnou hru ukrajinských zpravodajských služeb. Ruská strana nemá zdání, odkud ten hlavní úder přijde. Jsem přesvědčen o tom, že toto ještě není ten hlavní úder. Ten velmi rychle a velmi dobře poznáme. Podle mého názoru se bude jednat o koncentrovaný útok několika mechanizovaných brigád ukrajinské armády. Vyhozením Kachovské přehrady do vzduchu chtěli zřejmě eliminovat alespoň jeden z možných směrů útoku,“ uvedl Bříza v pořadu Události, komentáře.

Ukrajina podle experta Břízy má dost munice a západní techniky pro zahájení protiútoku. „Z utajovaných zpráv, které unikly před několika týdny, jasně vyplývá, že Ukrajina má k dispozici dvanáct mechanizovaných brigád, devět je vyzbrojeno západní technikou. Jedná se o největší manévrový sbor, který se nachází v Evropě západně od Donbasu. Je například silnější než mechanizovaný sbor francouzské armády,“ upozornil bezpečnostní analytik.

Bezpečnostní expert Bříza: Rusové nemají zdání, kterým směrem protiúder půjde (zdroj: ČT24)