V Rusy vyrabovaném Chersonu chybí i lopaty i kýble, evakuace je složitá, líčí český dobrovolník

Voda z Kachovské přehrady zatopila asi 600 kilometrů čtverečních Chersonské oblasti s více než 3300 domy. Ze zaplavených lokalit se musely evakuovat přes dva tisíce lidí. Ruské síly opět ostřelovaly postižené město Cherson i přilehlé oblasti, kde pomáhají i čeští humanitární dobrovolníci, včetně Richarda Křesiny, který byl hostem vysílání ČT24.

I čtvrtý den od útoku na Kachovskou přehradu se podle Křesiny primárně pracuje na evakuaci obyvatel zaplavených míst. „Postupují pomalu, a to ze dvou hlavních důvodů. Jeden z nich je i ostřelování ze strany Ruské federace. Cesty opravdu ostřelovány jsou, a to jak drony, tak i dělostřelectvem. Rusové se na ně zaměřují. Lidé z postižených oblastí také nechtějí odejít a drží se tam do poslední chvíle,“ popsal.

„Projíždí loď, volají po lidech, že probíhá evakuace, ať nastoupí. Lidé to odmítají a potom v noci volají, že je mají vytáhnout ze střechy. Často se také evakuují zvířata,“ dodal. Připomněl, že Cherson byl osm měsíců pod kontrolou Ruska. „Lidé jsou na ledasco zvyklí. Není to tak, že by probíhala panika.“

„Situace je těžká, ale lidé jsou mentálně nastavení tak, že to zvládají,“ doplnil. Město je podle něj po okupaci „vyrabované“. „Bude chybět těžká technika, spousta věcí se bude muset doplnit. Už i takové základní věci, aby lidé doma měli metly a kýble a lopaty, všechno to zmizelo během okupace,“ líčí Křesina.

Ve znečištěné vodě hrozí přenos infekcí

Největším problémem města jsou aktuálně dodávky pitné vody. Voda z přehrady, která je „extrémně znečištěná olejem a chemikáliemi“, zatopila rozvodny a studny. „Priorita jsou čerpadla, balená voda, filtry na vodu, tablety na čištění vody,“ vyjmenoval dobrovolník.

Kvůli znečištění podle něj také hrozí vysoké riziko přenosu infekčních onemocnění. „Můžeme očekávat úplavici, žloutenku typu A nebo například vzteklinu. Proočkovanost obyvatelstva ani před válkou nebyla vysoká,“ upozornil.

Studio 6: Dobrovolníci pomáhají na jihu Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Do některých vesnic se záchranáři ještě nedostali

Většina evakuovaných v Chersonu zůstává, obvykle se přesouvají do jiných částí města za rodinou nebo známými. „Těch, kteří by neměli kam jít, je minimum,“ uvedl Křesina. V okolí Chersonu existují vesnice, do kterých se záchranáři kvůli ostřelování stále nedostali. „Zároveň v mnoha vesnicích není signál. Je těžké se s někým spojit, někomu se dovolat. Hledání případných obětí je složité,“ přiblížil.

Hladina vody dle Křesiny již příliš nestoupá, pohybuje se v rozmezí od 5,3 do 5,6 metru. Nejvíce zasažený je rajon v jihozápadní části města. Podle předpokladů voda opadne během tří až sedmi dnů.

„V následujících měsících se ukáže, jak rozsáhlá ekologická katastrofa výbuch přehrady byl,“ dodal Křesina.