Kyjev i Charkov hlásí ruské noční útoky

Letecký poplach v noci platil opět na celém území Ukrajiny. Ruské rakety a drony mířily i na největší města. Protiletecká obrana tvrdí, že se jí podařilo většinu střel zlikvidovat.

Starosta metropole Vitalij Klyčko uvedl, že výbuchy, které se ozývaly v Kyjevě, jsou způsobeny zásahy protivzdušné obrany proti ruským útočným prostředkům. Sestřeleno bylo během noci všech dvacet raket, uvedl Kyjev. Padající trosky poškodily silnici a trolejbusové vedení. Podle předběžných informací si útok nevyžádal žádné oběti.

Také v Charkově, který je druhým největším městem východoevropské země, byly slyšet exploze. Podle zdejších úřadů město čelilo raketovému útoku, v jehož důsledku byl poškozen vodovodní systém i několik domů.

Rusko tvrdí, že Ukrajina má velké ztráty na jihu země. „Celkové ztráty ukrajinských jednotek v jihodoněckém směru činily více než 1500 ukrajinských vojáků, 28 tanků, včetně osmi leopardů vyrobených Německem,“ citovala BBC ruské ministerstvo obrany, podle něhož Ukrajina přišla také o tři obrněná vozidla AMX-10 francouzské výroby a 109 bojových obrněných vozidel.

Jak ale podotýká britská stanice BBC, jiné zdroje, a to včetně ruských válečných propagandistů, o ničem takovém neinformují. Ve veřejném prostoru se podle ní v pondělí neobjevily ani žádné jasné a přesvědčivé důkazy o zničení nebo poškození tanků Leopard či západních obrněných vozidel. Televize CNN zase poznamenala, že Moskva svá tvrzení o ukrajinských ztrátách opakovaně nadsazuje.

Spekulace o zahájení protiofenzivy

O zahájení očekávané ukrajinské protiofenzivy a odražení její první vlny ruské ministerstvo obrany informovalo už v noci na pondělí. Rusové tvrdí, že začala v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

O zintenzivnění dělostřelecké palby obránců napsal i deník The New York Times. „Ruská verze nemusí být nepravdivá, na druhou stranu ji experti berou se značnou rezervou. A to i z toho důvodu, že je zcela patrné, že ruské straně tečou nervy – a to jak vojákům, tak vedení,“ poznamenal zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Kyjev zprávy o zahájení velkého protiútoku popřel a uvedl, že se Moskva svými tvrzeními snaží odvést pozornost od bojů v oblasti východoukrajinského Bachmutu, kde podle něho ruské síly zaznamenávají neúspěchy. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maliarová pouze sdělila, že ukrajinské síly v pondělí uskutečnily útočné operace podél východní fronty a na některých místech se jim podařil mírný postup.

Tvrzení Ruska ani Ukrajiny, která už více než 15 měsíců čelí ruské agresi, není možné nezávisle ověřit.