Rusové jsou připraveni se bránit, ukrajinská protiofenziva bude dle analytiků složitá

Zásadní moment války na Ukrajině se po měsících příprav přibližuje. Jak bude na ukrajinskou protiofenzivu připravena ruská okupační armáda? Někteří západní vojenští analytici upozorňují, že se v mnohém změnila od počátku zpackané invaze. Ze svých těžkých ztrát se učí a zároveň vybudovala – jak odhalují satelitní snímky – na ukrajinském území nejrůznější obranné pozice.

Očekávaný ukrajinský útok bude pro Kyjev zásadní zkouškou, jaká území je schopen osvobodit se zbraněmi, které dostal od Západu.

Analytici britské BBC identifikovali na základě zkoumání satelitních snímků čtyři klíčové body ruského opevnění. Tyto lokality podle nich nabízejí vhled do toho, co Rusko od protiofenzivy očekává a s jakou obranou by se mohly útočící ukrajinské síly setkat. 

BBC si všímá, že krymské pobřeží je v délce dvaceti pěti kilometrů poseto obrannými strukturami, které tam nainstalovaly ruské jednotky. Moskva anektovala poloostrov Krym v roce 2014.

Nejblíže moři jsou „dračí zuby“, tedy pyramidovité bloky z betonu, které mají blokovat cestu tankům a dalším vojenským vozidlům. Za nimi je řada zákopů, které poskytují krytí před přicházejícími útoky. Podél zákopů je také možné zahlédnout několik bunkrů.

Někteří vojenští experti naznačují, že obrana je pravděpodobně spíše preventivní, než že by zde Rusko očekávalo námořní útok. Vycházejí z toho, že Ukrajina má malou námořní kapacitu. „Opevnění je pravděpodobně na místě, aby odradilo jakoukoliv odvážnou ukrajinskou operaci zaútočit na Krym spíše přes moře než po souši,“ konstatovala analytička Layla Guestová. 

Město Tokmak

Malé město Tokmak leží na klíčové trase na jihovýchodě Ukrajiny. Analytici odhadují, že  ukrajinské síly by ovládnutím této oblasti získaly možnost odříznout Krym od dalších území okupovaných Ruskem. BBC poukázala na zprávy, že ukrajinští civilisté byli vystěhováni, aby se město změnilo ve vojenskou pevnost. To by vojákům zajistilo přístup k zásobám i základnu, kam by se mohli stáhnout.

Satelitní snímky ukazují, že severně od Tokmaku byla vykopána síť zákopů ve dvou liniích – proti směru, odkud by Ukrajina musela zaútočit. Za těmito zákopy je další prstenec opevnění kolem města se třemi vrstvami obrany. Je zde také možné vidět například protitankový příkop či zmiňované dračí zuby.

Mark Cancian z Centra pro strategická a mezinárodní studia zároveň upozorňuje na vysokou pravděpodobnost, že mezi třemi obrannými liniemi Tokmaku Rusové ukryli miny. „Miny jsou standardní součástí každé obrany a Rusové je hojně používali po celou válku. Tady budou velké a lépe ukryté.“ To má podle něj zpomalit ukrajinské útoky a umožnit ruskému dělostřelectvu a pěchotě efektivní obranu. 

Dálnice E105

Řada protitankových příkopů a zákopů nyní vede podél třicet pět kilometrů dlouhého úseku hlavní dálnice E105 západně od Tokmaku. Je to strategicky důležitá komunikace. Spojuje Rusy okupovaný Melitopol na jihu s Charkovem. Podél této silnice se nachází i Záporoží, které by také mohlo být cílem ukrajinské protiofenzivy.

„Rusové mají obavy z nedávno vytvořených ukrajinských obrněných jednotek. Pokud se tyto jednotky dostanou na hlavní dálnici, mohou se pohybovat velmi rychle. Cílem ruské obrany bude vytlačit je ze silnic, a tím je zpomalit,“ popsal Cancian pro BBC. 

Nasměrovat do minových polí

Mariupolský přístav má strategickou polohu mezi Ruskem okupovanými územími na východě a Krymem na jihu. Město Mariupol se stalo symbolem odporu proti invazi, když tvrdé jádro bojovníků dlouhé týdny drželo své pozice v tamních ocelárnách. Rusko očekává, že se Mariupol Ukrajina pokusí dobýt zpět.

BBC na snímcích objevila kolekci kruhových zákopů kolem města. Nachází se poblíž malé vesnice Rivnopil asi padesát pět kilometrů severně od Mariupolu. Mají krýt vojáky a umožnit dělostřelectvu pružné manévry. 

Někteří analytici však poznamenávají, že i ukrajinské síly mohou použít podobné satelitní snímky a drony k identifikaci těchto obranných linií. „Rusové se proto pravděpodobně pokusí nasměrovat ukrajinské síly po určitých trasách, které jsou těžce zaminovány a předem zacíleny ruským dělostřelectvem,“ upozornil Alexander Lord ze společnosti Sibylline, která poskytuje strategické poradenství.  

Moskva se přizpůsobuje

„Svět se za posledních patnáct měsíců dozvěděl o ruských ozbrojených silách víc než za předchozích dvacet let. Teď musí pochopit, že se Rusko přizpůsobuje,“ napsal Chels Michta v analýze pro neziskovou organizaci Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA) sídlící ve  Washingtonu. CEPA se zaměřuje na posílení transatlantické aliance prostřednictvím výzkumu, analýz a programů.

Michta připomíná neúspěch ruské invazní armády, která nebyla dostatečně připravena. Vývoj po únoru 2022 ukázal její nefunkční logistiku, špatné velení a přinesl opakované důkazy o špatném výcviku a vybavení. 

K podobným závěrům dospěli rovněž analytici londýnského think tanku Royal United Services Institute (RUSI). Rusko se podle nich dostalo do velmi špatné pozice, protože masivní strategické a operační omyly je připravily o některé z jejich nejlepších jednotek a vybavení. „Od té doby se ruský stát a ruská armáda postavily na širší válečný základ a přizpůsobují se,“ řekl serveru americké byznysové televize CNBC.

Nízká morálka, ale značné prostředky

Už v rané fázi invaze padl podle Michty mýtus, že ruská armáda je moderní a schopná vyrovnat se západním standardům. Její velitelé, kteří během prvních týdnů po vpádu na Ukrajinu selhali, se pak vrátili k tradičnímu vedení války ze sovětské éry: používali masivní dělostřelecké bombardování a masové útoky pěchoty, při nichž docházelo k vysokým ztrátám životů ruských vojáků.

„A přesto by navzdory zjevným neúspěchům v roce 2022 bylo chybou podceňovat odolnost ruské armády, nebo dokonce úplně zavrhovat její schopnosti,“ píše Michta, důstojník vojenské rozvědky americké armády. Domnívá se, že se Rusové rychle učí. „Ruská armáda v roce 2023 je jiná než ta v roce 2022.“

Zmiňuje například její schopnost bojovat i mobilizovat zároveň či to, že donutila Ukrajince k opotřebovací válce. Podle něho je také schopna vybudovat hloubkovou obranu a udržet podporu války u veřejnosti.

Analytik též upozorňuje, že ruská armáda sice postrádá morálku, jakou mají ukrajinské síly, ale má stále k dispozici značné prostředky. „Ze všeho nejvíc se zdá, že Putin je odhodlán pokračovat v tomto boji dlouhou dobu, protože posunul ruskou ekonomiku na válečný základ,“ shrnuje Michta.

Ukrajinci budou útočit na pevná obranná postavení Rusů

Vojenský think tank RUSI prošetřil ruské taktické úpravy, které následovaly po zpackané rané fázi bojů. Ve své zprávě došel k závěru, že v druhém roce války jsou ruské síly koordinovanější, strukturovanější a schopné rychlejší reakce. „A jsou obzvláště silné v defenzivě.“ Ruská armáda má však stále také výrazné nedostatky, zejména nízkou morálku pěchoty. 

Skutečnost, že jsou či budou v defenzivě, umožňuje Rusům kombinovat zbraně způsobem, který je snazší než koordinovat útočné operace. Mohou také postupovat způsobem, který je mnohem blíže tomu, co se od nich před válkou očekávalo. Rusko podle analytiků použije na obranu svých jednotek velké množství dělostřelecké palby a velmi schopné systémy elektronického boje proti dronům. „Ukrajina už nyní přichází až o 10 tisíc bezpilotních letounů měsíčně,“ upozornila analýza. 

„Hloubka ruské obrany znamená, že Ukrajina musí generovat výraznou bojovou sílu, aby pronikla ruskými liniemi, přičemž rozsah ruských obranných opevnění na celé frontě činí jejich obcházení téměř nemožným,“ uvedli Jack Watling a Nick Reynolds, specialisté na pozemní válku z RUSI.

Ohledně predikce vývoje ukrajinské protiofenzivy jsou opatrní. Očekávají však strmý růst obětí na životech na obou stranách. „I když si Ukrajinci povedou velmi dobře, budou muset zpočátku prorazit ruské obranné linie a budou muset vyčistit ruské obranné pozice. Takže dojde k vyčerpávajícím bojům, dojde k útokům na pevná obranná postavení. Bude to těžké,“ předesílá zpráva.