V Sevastopolu bylo slyšet dunění. Podle okupační správy je to ruské cvičení

Rány, které byly ráno slyšet v Sevastopolu, byly podle hlavy okupační správy města součástí cvičení ruské černomořské flotily. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o zneškodnění dvou desítek dronů, ty ale podle úřadů mířily nad samotné Rusko.

Ruská černomořská flotila zahájila podle šéfa okupační správy Michaila Razvožajeva cvičení, do kterého se zapojily i její raketové jednotky. To byl podle něj původ dunivých zvuků, které byly v Sevastopolu v neděli ráno slyšet.

Na rány a výbuchy upozorňoval zhruba od sedmi hodin ráno místního času telegramový kanál ČP/Sevastopol. „Hlasité zvuky u Severního mola, to provádí Černomořská flotila cvičení (…) Ve městě je klid,“ reagoval Razvožajev.

Vojenské cíle v Sevastopol, který spolu s celým Krymem okupuje Rusko od roku 2014, jsou opakovaně terčem útoků. Minulý měsíc v něm Ukrajina zasáhla sídlo Černomořské flotily. Při tomto úderu podle tvrzení ukrajinských speciálních sil zahynulo 34 ruských důstojníků a 105 dalších lidí utrpělo zranění. Rusko tyto údajné ztráty nepřiznává.

Ruské ministerstvo obrany nicméně v neděli informovalo o bezpilotních prostředcích, které se podle něj v noci dostaly k ruskému území. Protivzdušná obrana podle něj zneškodnila 27 dronů, z nich osmnáct se dostalo nad Kurskou oblast a dva nad Belgorodskou. Kde se pohybovaly další stroje, ministerstvo nespecifikovalo, o Sevastopolu se nezmínilo.

K situaci ruských sil na ukrajinském území se vyjádřil Vladimir Putin, který ve videu zveřejněném na sociálních sítích prohlásil, že jeho vojáci dokázali zlepšit své postavení. „Tomu, co se nyní děje po celé délce linie kontaktu, se říká aktivní obrana. (…) A naši vojáci vylepšují téměř v celé oblasti své pozice. V docela velké oblasti,“ uvedl. Konkrétně jmenoval oblast Avdijivky, Kupjansku i Záporožskou oblast Ukrajiny.

Po ruském útoku zahynuli v Charkovské oblasti dva lidé

Ruské síly podle Ukrajiny také dál ostřelují civilní cíle. V Druželjubivce v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny zahynuli podle šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova dva lidé po ruském vzdušném útoku.

„V noci kolem 2:30 nepřítel zasáhl řízenou leteckou bombou vesnici Druželjubivka v Izjumském okrese. Byl zničen rodinný dům, vznikl požár. Zahynuli dva lidé, 57letý muž a 54letá žena,“ oznámil Syněhubov s tím, že Rusové během noci podnikli útoky i na mnohá další místa regionu.

Jedna žena zemřela také v Beryslavi v Chersonské oblasti pod sutinami zasaženého domu, sdělil nejvyšší představitel oblastní správy Oleksandr Prokudin.

V sobotu podle místních úřadů zahynuli i dva obyvatelé Avdijivky, kterou Rusové podle vyjádření jejího starosty téměř bez ustání ostřelují.