V Peru pokračují protesty kvůli sesazení Castilla z funkce prezidenta. Demonstrující zablokovali silnice

Pokračují nepokoje v Peru (zdroj: ČT24)

V Peru po dvoutýdenní pauze pokračují nepokoje kvůli sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. V prosinci při nich zemřelo nejméně dvaadvacet lidí. Nová prezidentka Dina Boluarteová potvrdila, že okolnosti úmrtí začne vyšetřovat státní zastupitelství. Odchod z funkce, který požadují demonstranti, ale dál odmítá.

Demonstrace začaly poté, co byl sesazen exprezident Castillo. Pokusil se nelegálně rozpustit Kongres a reformovat soudnictví. Od prosince už při střetech s policisty a armádou zemřely nejméně dvě desítky lidí a úmrtí chce vyšetřit i nová prezidentka.

„Policie a armáda se snaží ochránit životy třiatřiceti milionů Peruánců. Násilí a úmrtí mě trápí, nechtěla jsem, aby k tomu došlo,“ vyjádřila se hlava státu. Demonstranti po ní žádají okamžité rozpuštění parlamentu a předčasné volby. Prezidentka ale odchod z funkce odmítá, protože by to podle ní způsobilo chaos. Plánuje ale o dva roky uspíšit konec volebního období. 

Protesty nyní pokračují hlavně ve městech a dochází ke střetům s policií. Hlavním městem Lima prošel také pochod proti násilí. Účastníci během něj požadovali, aby se politické problémy v zemi vyřešily pokojnou cestou. „Žádáme mír pro naši zemi. Proto jsme přišli. Peruánci, děti, lidé všech věkových kategorií vyšli do ulic, protože chtějí mír,“ apeluje demonstrující José Luis Pardo. 

Blokády demonstrujících

Blokáda demonstrantů v pátek také zahradila cestu stovkám kamionů, které uvázly na hranici Peru s Bolívií. Někteří řidiči se proto vydali pryč po svých. „Nemám co jíst. Nechodím do práce, mohli bychom se ženou a dětmi být doma, ale nechceme – bojujeme tady za nás za všechny,“ uvedl na místě jeden z demonstrujících. 

Ačkoli protestující zablokovali silnice v oblasti měst Cuzco a Puno, premiér Alberto Otarola novinářům řekl, že situace je „normální“. Dodal, že lidé mají právo na protest, ale vyzval k poklidným demonstracím. 

V úterý bylo preventivně z incké pevnosti Machu Picchu evakuováno více než dva tisíce turistů kvůli očekávané blokádě a v sobotu byl zrušen provoz místní železnice.