TÉMA

Pedro Castillo

Obrazem

Protivládní protesty v Peru neustávají, střety s policií hlásí jih země i Lima

Už sedm týdnů protestují příznivci bývalého prezidenta Pedra Castilla proti jeho nástupkyni Dině Boluarteové. Castillo byl v prosinci zbaven funkce poté, co se pokusil nelegálně rozpustit parlament a ustanovit vládu bez kontroly zákonodárců. Boluarteová se snaží situaci uklidnit řadou ekonomických balíčků, které mají pomoci v regionech nejvíce zasažených nepokoji. Protesty už mají padesátku obětí. Demonstrace začaly na jihu země, postupně se ale rozšířily do dalších oblastí včetně hlavního města Limy.
25. 1. 2023|

V Peru se opět střetli protivládní demonstranti s policií, desítky lidí utrpěly zranění

Při protivládních protestech v Peru se demonstranti v pátek večer po celé zemi opět dostali do ostrých střetů s policií. Při potyčkách bylo zraněno více než padesát lidí, někteří z nich vážně, uvedla agentura Reuters. V hlavním městě Limě použili policisté proti demonstrantům slzný plyn, odpůrci vlády házeli kamení, ukázaly záběry v místní televizi. Při protestech, které trvají od prosince, už pět desítek lidí zahynulo.
21. 1. 2023|

„Jsme úplně ztraceni.“ Zapomenutí Peruánci chtějí zbořit systém v čele s elitářským kongresem

Peru hýbou největší nepokoje za poslední dekády. Rozbuškou bylo sesazení a uvěznění „lidového“ prezidenta Pedra Castilla, kořeny protestů však sahají hlouběji. Peru zažilo šest prezidentů za šest let a drtivá většina lidí nevěří parlamentu – kongresu, který je podle nich elitní, zkorumpovaný a bojuje s hlavou státu o moc. Podle expertů krize odráží i obří propast mezi bohatými v Limě a chudými farmáři a původními obyvateli z venkova. „Zapomenutí“ Peruánci odmítají Castillovu nástupkyni Dinu Boluarteovou a žádají nové volby. Podle pravice se demonstranti chovají jako teroristé; v ulicích už zahynuly desítky lidí.
18. 1. 2023|

Peruánská prezidentka se omluvila za smrt desítek lidí při protestech, odstoupit ale nehodlá

Peruánská prezidentka Dina Boluarteová se v projevu k národu omluvila za smrt desítek lidí při protivládních protestech v posledních týdnech. Prohlásila ale, že odstoupit nehodlá. V souvislosti s protesty zemřelo téměř padesát lidí.
14. 1. 2023|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Protivládní protesty v Peru se rozšířily, nepokoje vypukly i v Cuzcu. Obětí už je téměř padesát

Protivládní protesty v Peru, které si od svého vypuknutí před měsícem vyžádaly již 47 obětí, se rozšířily zejména na jihu země. Nepokoje se ve středu odehrály i v turisty oblíbeném městě Cuzco, nejméně jeden člověk tam zemřel a dalších více než třicet utrpělo zranění, napsala agentura AFP.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 11:01|

Nejméně 17 lidí zahynulo na jihovýchodě Peru při protivládních protestech

Na jihu Peru v pondělí při protivládních nepokojích zemřelo 17 lidí a další desítky osob, včetně policistů, utrpěly zranění. Jde o nejtragičtější den protestů, které v zemi vypukly loni začátkem prosince po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Lidé zejména v chudých venkovských oblastech na jihu země požadují rozpuštění parlamentu, odstoupení prezidentky a nové volby. Podle agentury EFE si nepokoje v zemi, které znovu vypukly minulý týden po vánoční přestávce, vyžádaly téměř pět desítek obětí.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 10:58|

V Peru pokračují protesty kvůli sesazení Castilla z funkce prezidenta. Demonstrující zablokovali silnice

V Peru po dvoutýdenní pauze pokračují nepokoje kvůli sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. V prosinci při nich zemřelo nejméně dvaadvacet lidí. Nová prezidentka Dina Boluarteová potvrdila, že okolnosti úmrtí začne vyšetřovat státní zastupitelství. Odchod z funkce, který požadují demonstranti, ale dál odmítá.
7. 1. 2023|

V peruánském městě Cuzco uvázlo kvůli nepokojům na pět tisíc turistů

Kolem pěti tisíc turistů uvázlo v peruánském městě Cuzco kvůli nepokojům, které vypukly minulý týden po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Protesty a střety s policií si od té doby vyžádaly přes 20 životů, napsal server BBC.
17. 12. 2022|

Vláda v Peru vyhlásila na 30 dní výjimečný stav. Reaguje tak na protesty proti prezidentce

Vláda v Peru vyhlásila kvůli protestům proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla na 30 dní výjimečný stav. Kabinet tak bude moct omezit svobodu shromažďování a další práva či případně povolat do ulic armádu, uvedla agentura EFE. Od neděle při protestech proti nové prezidentce Dině Boluarteové zemřelo sedm lidí.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:24|

Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 22:31|

Peruánská prokuratura obvinila exprezidenta Castilla ze vzpoury a spiknutí

Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo byl zadržen a obviněn ze vzpoury a spiknutí, uvedla agentura AP s odvoláním na tamní prokuraturu. Stalo se tak poté, co parlament Castilla jasnou většinou odvolal z funkce. Reagoval tak na jeho oznámení, že má v úmyslu zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Prozatímní prezidentkou se poté stala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 12:58|

Peruánský prezident zkusil rozpustit parlament, zákonodárci ho sesadili. Zemi vede viceprezidentka

Peruánský parlament ve středu jasnou většinou odvolal z funkce prezidenta Pedra Castilla. Učinil tak krátce poté, co Castillo oznámil rozpuštění zákonodárného sboru a vyhlášení předčasných voleb. Pro odvolání prezidenta hlasovalo 101 ze 130 peruánských poslanců, kteří Castilla zbavili funkce kvůli „trvalé morální nezpůsobilosti“. O něco později složila přísahu dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová a stala se prozatímní prezidentkou a vůbec první ženou v čele Peru. Castillovo počínání již dříve označila za státní převrat.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:28|

Nová peruánská vláda prezidenta Castilla získala důvěru poslanců

Levicový kabinet nového peruánského prezidenta Pedra Castilla dostal důvěru Sněmovny. Ze 130 poslanců hlasovalo pro kabinet 73 zákonodárců. Před samotným hlasováním ale prezident, který se ujal úřadu na konci července, vyměnil některé členy exekutivy.
28. 8. 2021|

Nový prezident Peru se ujal úřadu a avizoval změnu ústavy

Nový prezident Peru Pedro Castillo složil přísahu. Při svém prvním prezidentském projevu uvedl, že chce skrze referendum prosadit novou ústavu. Změny chystá i v ekonomice. Bývalý vesnický učitel Castillo těsně zvítězil v červnových volbách a jeho vstup do úřadu vyvolává mezi obyvateli Peru smíšené pocity.
28. 7. 2021|

Prezidentem Peru bude Castillo. Fujimoriová uznala porážku a vyzvala k protestům

Novým prezidentem Peru bude zástupce levice Pedro Castillo, který ve druhém kole hlasování začátkem června těsně porazil svou pravicovou rivalku Keiko Fujimoriovou. Po nejdelším sčítání hlasů za posledních čtyřicet let to oficiálně vyhlásila volební komise. Fujimoriová už před oznámením komise uznala svou porážku, obvinila však svého protikandidáta, že zvítězil nelegitimním způsobem.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 10:30|

V Peru před vyhlášením výsledků voleb roste napětí, demonstranti zaútočili na ministry a novináře

V Peru se zvyšuje napětí, jak se blíží datum, kdy volební komise vyhlásí vítěze druhého kola prezidentských voleb. Ve středu příznivci kandidátky Keiko Fujimoriové na demonstraci v hlavním městě Limě zaútočili na dva ministry a několik novinářů, uvedla agentura Europa Press. Politička se od počínání svých sympatizantů distancovala. Nová hlava státu by měla nastoupit do úřadu 28. července.
15. 7. 2021|

Do čela Peru zřejmě míří venkovský učitel. Chudí v něm vidí naději, kritici nebezpečného populistu

V prezidentských volbách v jihoamerickém Peru zatím těsně vede levicový kandidát Pedro Castillo. Jedenapadesátiletý politik, který získal nečekanou přízeň chudší části země, slibuje rozsáhlé reformy. Odpůrci jej mají za nebezpečného populistu. V zemi zkoušené rostoucí chudobou i pandemií tak stoupá napětí.
8. 6. 2021|