Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.

Demonstrující v pondělí blokovali silniční síť na nejméně 25 místech, píše agentura EFE. Nejsilnější jsou protesty v jižním regionu Arequipa. Zhruba dva tisíce lidí vstoupily do areálu místního letiště, které je druhé největší v zemi, a obsadily jeho dráhu, kvůli čemuž byl přerušen provoz. Po několika hodinách se podařilo provoz obnovit za pomoci armády, uvedlo vedení letiště. Blokády působí problémy v silniční dopravě.

Demonstranti se v regionu Apurímac střetli s policií při pohřbu dvou mladých mužů, kteří zemřeli při protestech v neděli. Při demonstracích v pondělí zemřeli další dva lidé, z nichž jeden znovu v regionu Apurímac, uvedly agentury EFE a AFP. Místní vláda vyzvala policii, aby používala sílu přiměřeně.

Kromě rozpuštění parlamentu a předčasných voleb demonstranti požadují také okamžité propuštění exprezidenta Castilla, který je podezřelý z pokusu o převrat, a nové parlamentní i prezidentské volby.

Bývalý prezident je obviněn ze vzpoury a spiknutí

Pokusu o převrat se měl bývalý venkovský učitel Castillo, který byl prezidentem od loňského července, dopustit ve středu oznámením, že chce rozpustit parlament, vyhlásit předčasné volby a do nich vládnout s prozatímním kabinetem pomocí dekretů. Řekl to krátce před plánovaným jednáním poslanců o jeho odvolání kvůli „morální nezpůsobilosti“.

Castillo čelí několika vyšetřováním kvůli korupci. Poslanci ho posléze odvolali a v úřadu ho nahradila Boluarteová z pozice viceprezidentky.

Parlament v pondělí hlasováním umožnil, aby státní zástupce podal obvinění, což se také stalo. Generální prokurátorka Patricia Benavides obvinila bývalého prezidenta ze vzpoury a spiknutí. Podle prokurátorky jednal proti ústavnímu pořádku. Obvinění čelí také bývalí premiéři Betssy Chávezová a Aníbal Torres. Castillo je ve vazbě a hrozí mu deset až dvacet let vězení.

Byl jsem unesen a ponížen, tvrdí Castillo

V dopise zveřejněném na Twitteru Castillo tvrdí, že byl unesen a ponížen. Dodal, že se stále považuje za prezidenta a Boluarteovou nazval uzurpátorkou. Požaduje okamžité propuštění a svolání ústavodárného sněmu, který by nahradil stávající parlament.

Boluarteová v noci na pondělí oznámila, že do několika dní pošle parlamentu návrh na předčasné volby, k čemuž podle ní bude potřeba schválit i „ústavní reformu“. Podle deníku La República by se měl parlament sejít k této otázce 14. prosince.

Boluarteová, která je první ženou v historii země v nejvyšším úřadu, rovněž v noci na pondělí oznámila, že její úřednická vláda, kterou sestavila v sobotu, vyhlásila výjimečný stav ve třech regionech – Ica, Arequipa a Apurímac. Protesty v Peru vypukly ve středu po sesazení Castilla parlamentem a o víkendu ještě zesílily.

Několik odborových organizací vyhlásilo od úterka neomezenou stávku, požadují rozpuštění parlamentu, předčasné volby a také novou ústavu. Podle nich se Castillo žádného převratu nedopustil. Podle listopadového průzkumu veřejného mínění není spokojeno se současným parlamentem na 86 procent Peruánců, uvedla agentura AFP. Míra nespokojenosti s prezidentem tehdy dosahovala šedesáti procent.