TÉMA

Sesazení

V peruánském městě Cuzco uvázlo kvůli nepokojům na pět tisíc turistů

Kolem pěti tisíc turistů uvázlo v peruánském městě Cuzco kvůli nepokojům, které vypukly minulý týden po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Protesty a střety s policií si od té doby vyžádaly přes 20 životů, napsal server BBC.
17. 12. 2022|

Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 22:31|

30 let zpět: Vojenský puč v Sovětském svazu

Před 30 lety se v Sovětském svazu odehrál pokus o státní převrat. Skupina politiků za pomoci armády odstavila od moci prezidenta Gorbačova a vyhlásila výjimečný stav. Do ulic Moskvy vyšly tisíce lidí. Nikdo tehdy nevěděl, co se bude dít a zda nedojde ke krveprolití.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 8. 2021|