V Moskvě vykolejilo metro: Jednadvacet mrtvých a 160 zraněných

Moskva - Nejméně 21 mrtvých a více než 160 zraněných si vyžádala dnešní nehoda v moskevském metru. Během ranní špičky vykolejily v tunelu tři vagony plné lidí. K nehodě došlo na modré lince mezi stanicemi Park pobědy a Slavjanskij bulvar. Do nemocnice bylo převezeno 121 lidí, polovina z nich je ve vážném stavu. Úřady nepředpokládají, že by za nehodou mohl být teroristický útok. Na středu vyhlásila moskevská radnice smutek za oběti nehody.

„Zranění utrpělo 161 lidí. Devatenáct lidí zemřelo na místě, jedna zraněná v nemocnici,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Oleg Salagaj. V nemocnicích je 129 zraněných, z toho 42 je ve vážném stavu. 

České velvyslanectví nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byl český občan. „Zjišťujeme to, jsme ve spojení se záchranáři, definitivně potvrzeno to ale nemáme,“ řekl mluvčí ambasády Petr Pirunčík. Za krizovou linku se zatím žádný český občan neobrátil.

"Podle aktuálních informací nic nesvědčí o tom, že by šlo o teroristický útok. Ale to je zatím zprostředkovaná informace z ministerstva zahraničí a ministerstva pro mimořádné situace," uvedl český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek.

K nehodě došlo v 8:39 moskevského času (6:39 SELČ), podle záchranářů zřejmě v důsledku prudkého poklesu napětí a následné chybné signalizaci. Ta spustila nouzové zastavení soupravy a následné vykolejení tří vagonů. V okamžiku nehody jela souprava rychlostí 70 kilometrů v hodině.

V médiích se objevily i úvahy o vadné výhybce. Připomíná se i kritika údajně havarijního stavu kolejí mezi inkriminovanými stanicemi, kde prý vagony doslova „vibrovaly“, ale vedení podzemky na stížnosti odpovídalo, že je vše v pořádku. Radnice i nyní ujišťuje, že stav trati byl „uspokojivý“. Opozice naopak začala tepat do poměrů i v moskevském podzemí. Starosta Sobjanin přislíbil přísné potrestání viníků.  

„Vymrštilo mě to do vzduchu. Na podlaze bylo plno krve, lidé měli zranění hlavy a polámané ruce. Vypukla panika,“ popsal jeden z cestujících. Nejvíce poškozený byl první vagon soupravy; tunel okamžitě zaplnil hustý kouř. „Dostali jsme se ze soupravy a našli jsme v tunelu dveře. Někdo je vyrazil. Byli za nimi dělníci, kteří pracovali na paralelním tunelu. Pomohli nám dostat se ven,“ dodal další z cestujících. „Je to hrůza. Dolů (do metra) stále scházejí s nosítky. Vynášejí raněné na povrch. Někdo je v bezvědomí, jiní sténají bolestí,“ citoval svědky server newsru.com.

Původně byl mezi mrtvými uváděn i strojvedoucí soupravy, později ale moskevské úřady oznámili, že byl se zraněním převezen do nemocnice. U metra zasahovalo šest desítek sanitek a osm vrtulníků. Záchranáři z podzemky evakuovali 1 100 cestujících.

Nehoda moskevského metra
Zdroj: Japaridze Mikhail/ČTK//ITAR-TASS

Moskevský starosta Sergej Sobjanin slíbil rodinám obětí po 1,5 milionu rublů pomoci (asi 900 000 Kč). Další dva miliony přislíbilo moskevské metro. Odškodněni mají dostat i zranění. 

Jedna z linek metra musela být dočasně uzavřena, náhradní dopravu zajišťují téměř dvě stovky autobusů. Moskevské dopravní zácpy vzápětí ještě více zhoustly. Vláda přislíbila pomoc při likvidaci následků havárie, nicméně experti odhadují, že úplné obnovení provozu na dotčené trase metra potrvá nejméně 24 hodin, může však zabrat i dva dny.

Remek: Nic nenasvědčuje tomu, že jde o teroristický útok (zdroj: ČT24)