V Maďarsku se mění politická mapa, Orbánovi roste konkurence

Horizont ČT24: Orbánova strana Fidesz zvítězila v maďarských eurovolbách, proti minulým si ale pohoršila (zdroj: ČT24)

Po sečtení výsledků ve volbách do Evropského parlamentu (EP) měli mnozí Maďaři, ať už volili kohokoliv, zvláštní pocit. Nové obsazení jednadvaceti maďarských křesel v EP totiž ukazuje, že se tamní politická mapa zásadně mění. Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána sice nadále dominuje, ale už ne tak výrazně jako dřív. A hlavně – po letech jí vyrostla nová konkurence.

Maďarské volební komise měly napilno. Účast přes 58,5 procenta byla v těchto volbách pátá nejvyšší na evropském kontinentu. Stejně jako v posledních čtrnácti letech vyhrál Viktor Orbán a jeho Fidesz. „Shrnu výsledek evropských voleb do telegramu, který posíláme Bruselu: migrace stop, gender stop, válka stop, Brusel stop,“ prohlásil Orbán.

Tentokrát má ovšem maďarský premiér velký důvod k přemýšlení. Oproti eurovolbám 2019 už nezískal nadpoloviční počet odevzdaných hlasů a zároveň přišel o dva mandáty. Navíc má do příštích voleb silného vyzyvatele – Pétera Magyara a jeho stranu TISZA, která oslovila téměř třetinu voličů. Výrazný výkon na stranu, jež o sobě dala vědět teprve letos v březnu. Zbylé tři mandáty berou socialisté a nacionalisté – zcela marginalizované části opozice.

„Je naprosto jasné, že sledujeme Waterloo Orbánovy mocenské továrny. Dámy a pánové, toto je začátek jeho konce,“ burcoval dav spokojený Magyar.

TISZA – Strana úcty a svobody – je propojená právě s Magyarem, třiačtyřicetiletým politikem z prominentní rodiny. Sám Magyar byl dlouho členem Fideszu a manažerem státních podniků. S Orbánem se ale v únoru názorově rozešel a stal se jeho tvrdým kritikem.

Skandál Vargové pomohl exmanželovi

Jeho exmanželkou je bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová. A právě skandál, do kterého se loni zapletla, nejspíš částečně připravil Fidesz o hlasy a usnadnil Magyarovi cestu na maďarskou politickou mapu.

Otázkou je, jak první úspěch využije. „Výsledky mě nepřekvapily. Nemám ale velká očekávání od strany TISZA. Zazářila jako kometa, ale teprve uvidíme, jestli něco dokáže,“ hodnotil v rozhovoru pro ČT maďarský volič Richard Barko.

V Maďarsku se navíc konaly ještě komunální volby. Nebývale těsný výsledek ohlásila Budapešť. Odevzdáno bylo na 750 tisíc hlasů a stávající primátor a výrazná tvář „protiorbánovské“ opozice Gergely Karácsony zvítězil o pouhé dvě setiny procenta (323 hlasů). Jeho vyzyvatel Dávid Vitézy, podporovaný premiérem Orbánem, už požádal o přepočítání hlasů.