TÉMA

TISZA

V Maďarsku se mění politická mapa, Orbánovi roste konkurence

Po sečtení výsledků ve volbách do Evropského parlamentu (EP) měli mnozí Maďaři, ať už volili kohokoliv, zvláštní pocit. Nové obsazení jednadvaceti maďarských křesel v EP totiž ukazuje, že se tamní politická mapa zásadně mění. Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána sice nadále dominuje, ale už ne tak výrazně jako dřív. A hlavně – po letech jí vyrostla nová konkurence.
10. 6. 2024|

Po Evropě slaví pravice, volby otřásly Francií či Belgií

Evropská unie má za sebou volby do europarlamentu. Průběžné výsledky už stihly otřást některými zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron se rozhodl rozpustit parlament a vypsat nové volby, v Belgii rezignuje premiér Alexandr de Croo. Posílila pravice, Ursula von der Leyenová má šanci na znovuzvolení do čela Evropské komise a výrazný výsledek si připsal vyzyvatel maďarského premiéra Viktora Orbána.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:08|

Z Orbánova spojence hlavním rivalem. Magyar strhnul davy, přízeň ale potřebuje udržet

Vstup Pétera Magyara do maďarské politiky otřásl vládnoucí stranou, ale i opozicí. Fidesz premiéra Viktora Orbána za posledních čtrnáct let své vlády nečelil tak významné politické výzvě. Magyar poukazuje na zkorumpovanost současného systému a klientelismus. Dokázal strhnout davy lidí a při svých protivládních demonstracích plní náměstí maďarských měst. Šance, že dokáže zájem voličů přetavit v úspěch v nadcházejících evropských a komunálních volbách, existuje. O poznání těžší podle politologů pro něj bude udržet si popularitu až do roku 2026, kdy půjdou Maďaři k parlamentním volbám.
26. 4. 2024|