Uzbecký prezident vypsal předčasné volby. Cítí prý potřebu nového mandátu

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev v pondělí uvedl, že na 9. července vypisuje předčasné prezidentské volby. Uzbečtí voliči schválili koncem dubna v referendu balíček ústavních změn, který Mirzijojevovi umožňuje kandidovat na další dvě funkční období a prodlužuje každé z nich z pěti na sedm let.

Pětašedesátiletý Mirzijojev prohlásil, že cítí potřebu nového mandátu k provedení dalších reforem, přestože má za sebou jen necelé dva roky svého současného funkčního období.

„V současné situaci, kdy ve světě i v našem regionu panují ostré a složité procesy, se nalezení správné a efektivní cesty rozvoje a její realizace stává nejpalčivější a nejnaléhavější otázkou,“ řekl Mirzijojev, který je doma i v zahraničí chválen za uvolnění poměrů v bývalé sovětské republice a otevření její ekonomiky zahraničnímu obchodu a investicím.

V jeho výnosu se uvádí, že hlasování se uskuteční 9. července. V řadách opozice ve středoasijské zemi s pětatřiceti miliony obyvatel není žádná výrazná osobnost, která by mohla ve volbách Mirzijojevovi reálně konkurovat, připomíná agentura Reuters.